Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szigetet kapott ajándékba Simon Peresz

2014.02.12. 06:33

Szigetet ajándékozna Mikronézia az izraeli elnöknek. Az Israel Today internetes újság szerint az óceániai szigetcsoport új izraeli nagykövete ilyen ajánlatot tett Simon Peresz izraeli államfőnek, amikor a napokban átadta megbízó levelét, írja az MTI.

A nagykövet a protokolláris esemény alatt több alkalommal is formát bontott. Egyrészt eltért az ilyenkor hagyományosnak számító - "Megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom megbízó levelemet Önnek" - szövegtől, és ehelyett már a bevezetőben méltatta Peresz és Izrael érdemeit. Ráadásul mindezt anyanyelvén mondta el.

Asterio R. Takesy kijelentette: kis országot képvisel, amely ugyanakkor Izrael nagy barátja. Emlékeztetett arra is, hogy Mikronézia fenntartás nélkül támogatta Izraelt a különböző nemzetközi fórumokon, és a jövőben is ezt kívánja tenni.

Az izraeli újság szerint az igazi csattanó azonban ez után következett. A nagykövet ugyanis Simon Peresznek, a Guinness-rekorder izraeli államfőnek ajándékként felajánlotta Mikronézia 667 apró szigetének egyikét.

A Csendes-óceán nyugati részén fekvő Mikronézia mindössze négy helyen rendelkezik nagykövettel, mégpedig az Egyesült Államokban, az ENSZ-ben, Tokióban és Pápua-Új-Guineában. Takesy - mint a tudósításból kitűnt - egyfajta diplomáciai "jolly joker" lehet, országát ugyanis főállásban az Egyesült Államokban képviseli, de felelős Izraelért és Európáért is.