Sára, Márió
2 °C
6 °C

Belgium elfogadta a gyerekeutanáziát

2014.02.13. 19:21

A belga parlament elfogadta a gyerekeutanáziát – írja a BBC. A világon először korhatár nélkül vonatkozik a törvény a halálos beteg gyerekekre. 86-an szavaztak igennel, 44-en nemmel, 12-en tartózkodtak. „Gyilkosok!″ – kiabálta be valaki a szavazás alatt a karzatról.

A törvényt a királynak is alá kell írnia, valószínűleg ez hamarosan megtörténik. Ezzel Belgium lesz az első ország a világon, ahol nincs korhatár az eutanáziában. Olyan gyermekek igényelhetik, akik halálos betegek, nagy fájdalmaik vannak és nincs elérhető kezelés a betegségükre.

A szomszédos Hollandiában 12 év fölött legális az eutanázia, szülői jóváhagyás is kell hozzá. Az orvos akkor teljesítheti a kérést, ha az önkéntes és jól megfontolt, a szenvedés elviselhetetlen, és a javulásra nincs remény.

Belgiumban az eutanázia 2002 óta legális a 18 év feletti halálos betegeknek. Az új törvény ellenzői szerint a gyerekek túl fiatalok egy ilyen döntés meghozatalához. A támogatók szerint a gyakorlatban nagyon kevés, döntően tizenéves gyereket fog érinteni a törvény.

„A törvény szerint a kamaszok nem dönthetnek fontos gazdasági és érzelmi kérdésekről, de hirtelen eldönthetik, hogy valaki ölje meg őket″ – nyilatkozta a brüsszeli érsek. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a törvényt széles körben támogatják Belgiumban.

Eutanáziáról szóló cikkünket itt olvashatja.