Gusztáv
-4 °C
1 °C

Poljine, a korrupció szimbóluma

Az elmúlt években egyre több politikus épít magának villát a Szarajevótól északra levő elővárosban, Poljinében. Több korrupciós botrány is fűződik ezekhez a vásárlásokhoz, az elégedetlen tömegek szemében pedig a korrupció egyik jelképévé vált Poljine.

„Biztos felgyújtották egy politikus villáját Poljinében" – mondta valaki mellettem kedden a tömegben, amikor a tüntetők közt áthajtott egy tűzoltóautó. Abban a kereszteződésben álltunk, amit az elmúlt napokban rendszeresen elfoglaltak a tüntetők. A múlt héten felgyújtott elnöki hivatal épülete mellett találkozik a Tito marsall út és a Szarajevóból kivezető soksávos út, ez vezet az elit kedvelt külvárosába, Poljinébe.

A hír nem volt igaz, egyetlen politikus villáját sem érte bántódás Poljinében, de amikor másnap ott jártunk, rögtön megtalált minket egy rendőrjárőr. A semmilyen idegen nyelven nem beszélő rendőr kiszúrta a nálunk lévő fényképezőgépet, és kérdezte, hogy „novinari"-k, azaz újságírók vagyunk-e. Az egyik helybeli elmondta, hogy különösen a tüntetések kezdete óta félnek az itt lakó politikusok, ezért járőrözik a rendőrség.

A Szarajevótól tízperces útra levő Poljinén áthajtva nem könnyű csak úgy kiszúrni a politikusok házait, egy környéken lakó férfi igazított minket útba, és mutatott nekünk tenisz- és kosárlabdapályát, úszómedencét és az „Év Háza" díjas otthonokra hasonlító lakóházakat. Ezeket az épületeket általában magas falak veszik körül, az utcáról nehéz belátni a kertekbe.

A korrupció épít

„Nem igazán lehet tudni, hogy melyik ház pontosan kié, mert a gazdagok strómanokat használnak, hogy leplezzék a vagyonukat" – mondta ugyanez a férfi. A jelenlegi bosnyák külügyminiszter, Zlatko Lagumdzsija például állítása szerint egy szerény ingatlant örökölt Poljinében, de kiderült, hogy a szociáldemokrata politikus valójában azóta elhunyt apjával közösen vásárolta (és nem örökölte) a telket, méghozzá 52 millió forint értékű konvertibilis márkáért.

Kemal Csauszevicsről, az adóhatóság korábbi vezetőjéről pedig idén derült ki, hogy hivatalával visszaélve három, összesen 20 ezer négyzetméternyi ingatlanra tett szert Poljinéban 2010 és 2011 között. A hirtelen ingatlangyarapodás idén felkeltette a bosnyák hatóságok érdeklődését is.

Nedžad Branković, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció 2009-ben lemondott egykori vezetője is állítólag Poljinében lakik, az ő háza előtt egy rendőrbódé áll. Amikor arra jártunk és fényképeztünk, a rendőr ránk szólt, hogy itt tilos képeket készíteni.

Az igazságtalanság viszi utcára az embereket

Poljinében sok nagykövet béreltet magának rezidenciát, ezeknek az ára 2-3 ezer euró (6-900 ezer forint) is lehet havonta a szóbeszéd szerint. Az országban egyébként a magyarnak kevesebb mint a fele, évi 8000 dollár (1,8 millió forint) az egy főre eső GDP.

A hatalmas vagyoni különbségek nagy szerepet játszanak a tüntetésekben, egy diák úgy fogalmazott, hogy Bosznia-Hercegovinában vagy „mindened megvan, vagy éppenhogy megélsz. Nincs középosztály.” Az igazságtalanságok nagyon sok embert vittek az utcára, a korrupcióról pedig mindenkinek van egy sztorija. Bosznia-Hercegovina gazdasági és szociális helyzetéről itt olvashat részletesen.

Poljine a hősök csontjaira épült, üzeni a felirat.
Poljine a hősök csontjaira épült, üzeni a felirat.
Fotó: Jellinek Dóra