Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több halott a japán havazásban

2014.02.16. 07:53

Már legalább tizenegy ember halálát hozzák összefüggésbe a harmadik napja tartó havazással Japánban, a rekordmennyiségű hó miatt súlyos fennakadásokat voltak a közlekedésben, és vonatbaleset is történt.

A szigetország nagy területén pénteken kezdett havazni, másnap egész nap esett, és sok helyütt vasárnapra virradóra, illetve a reggeli órákban is folytatódott a hóesés. Lassan megdőlnek a sokéves rekordok, Siroisi és Mijagi városokban például szombat délután óta 57 centiméter hó esett, és Fukusimában is csak három centiméterrel vékonyabb a hóréteget mértek.

A japán rendőrség szerint 11 ember halt meg a szűnni nem akaró havazások miatt, a sérültek száma pedig meghaladja az ezerháromszázat. Az ítéletidő miatt több mint 18 ezer háztartás maradt áram nélkül, és komoly fennakadásokat voltak a közlekedésben.

Tokió és más városok repülőtereiben 830 belföldi járatot töröltek, és továbbra is nagy késéssel közlekednek a vonatok, köztük a nagysebességű vasúthálózaton közlekedő szerelvények is. A Tokiót Jokohamával összekötő vasútvonalon két vonat ütközött össze, miután az egyik nem tudott megállni a hó miatt, harminc métert csúszott, és belerohant egy álló szerelvénybe. A mozgó vonat mozdonya és első kocsija kisiklott, a balesetben 19 utas könnyebben megsérült. A közlekedési fennakadások összességében több mint 450 ezer utast érintettek.

A japán meteorológiai intézet arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a szigetország északi részén vasárnap is folytatódik a havazás, ezért a helyi lakosok ne hagyják el otthonaikat. A múlt hét végén tizenhárom ember halt meg és mintegy 1250 megsérült a hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények, az erős havazás miatt.