Piroska
-2 °C
5 °C

Elhagyják a városházát a kijevi tüntetők

2014.02.16. 09:37

A kijevi tüntetők kiürítik a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, már takarítják az épületet, holmijukat viszik át más belvárosi épületekbe – jelentette vasárnap reggel a kijevi média, írja az MTI. A BBC szerint a kormány azt ígérte, hogy ejtik az tüntetők elleni vádakat, amennyiben hétfőig elhagyják a kormányzati épületeket és feloldják Kijev belvárosának blokádját. A tüntetők vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a városháza elhagyása az ellenzék jó szándékú gesztusa.

Azért ürítik ki a főhadiszállásuknak tekintett, december elején megszállt épületet, mert a hatóságok pénteken kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt. A híradások szerint a tüntetők egy része két belvárosi épületbe, Októberi Palotába és az Ukrán Házba költözik át.

Viktor Janukovics ukrán elnök a RIA Novosztyinak korábban azt mondta: reméli, hogy ezzel az intézkedéssel sikerül normalizálni az ukrán társadalmi és belpolitikai helyzetet, valamint újra sikerül majd normális párbeszédet kialakítani az ellenzékkel.

A tiltakozások azután indultak meg a Haza, a Vitalij Klicsko által alapított UDAR (Ütés) és a nacionalista Szvoboda (Szabadság) pártok vezetéséve, hogy Janukovics úgy döntött, nem írja a társulási szerződést az EU-val.

Viktor Janukovics ukrán elnök február elején írta alá kormánypárti képviselők által is megszavazott amnesztiatörvényt, miután legalább négy ember halt meg a tüntetések során. Akkor helyezte hatályon kívül a decemberben elfogadott, az ukrán állampolgárok jogait korlátozó törvényeket is, amiért a több hónapja tartó ukrán zavargások januárban újra kiéleződtek.

Az ellenzék továbbra is Janukovics lemondását követeli, a kijevi Függetlenség Térre újabb tüntetést hirdettek meg. "Janukoviccsal egyedül a lemondásának feltételeiről lehet tárgyalni" – mondta Julija Timosenko ellenzéki vezető szombaton. Timosenko azzal gyanúsítja Jankovicsot, hogy ő valójában Vlagyimir Putyin bábja.