Gerzson
-3 °C
2 °C

Kotnyeles anyósok miatt válnak az olaszok

2014.02.17. 10:31

Az olasz házasságokat fenyegeti a mammismo, azaz az olasz férfiak hagyományos kötődése az anyjukhoz – írja a Telegraph.

Az anyafüggés ellen a katolikus egyház szólalt fel: „A házassághoz szabad akarat és tudatosság kell, de ha a férfi mindig a szülei kívánságát lesi, felesége nem tudja, mit tegyen, hiszen mindig egy harmadik személyhez kéne igazodnia″ – szögezte le Angelo Bagnasco bíboros, Genova érseke. A bíboros egy egyházi bírósági ülés megnyitóján beszélt, ahol épp egy házasság érvénytelenné nyilvánítását tárgyalták.

Nemcsak az egyház emelt szót: a házassági ügyekre szakosodott ügyvédek egyesületének elnöke szerint a kotnyeles anyósok felelősek az olaszországi különköltözések 30 százalékáért. „Rengeteg nő költözik el az anyós vagy a férj éretlen viselkedése miatt. Sok férfi teljesen az anyjától függ, ami nagyon zavarja a kapcsolatokat″ – nyilatkozta Gian Ettore Gassani.

Alessandra Graziottin milánói szexterapeuta és nőgyógyász szerint a probléma egyre nagyobb, miközben egyre több harmincas olasz fiatal is otthon él. A felnőttek harminc és a 18-29 év közöttiek hatvan százaléka él szüleivel:

A gyerekek szeretnék meghosszabbítani a kamaszkorukat, a szülőknek pedig jólesik, hogy szükség van rájuk, de ha nem oldják meg a szüleikkel való kapcsolatukat, lehetetlen mély kapcsolatot kialakítani a társukkal, mert mindig a szüleikhez fogják hasonlítani. Kész pszichodráma.

– mondta Graziottin.