Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Az elnök ellen tüntetnek Venezuelában

2014.02.17. 06:35

Kiutasítottak Venezuelából három embert, akik az amerikai konzulátus alkalmazásában álltak – jelentette be vasárnap Nicolás Maduro elnök. Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy a szóban forgó alkalmazottak kormányellenes tevékenységet folytattak venezuelai magánegyetemeken. Az elmúlt napokban országszerte Maduro lemondásáért tüntettek – írja az MTI.

Maduro korábban is azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy eltávolításának érdekében együttműködik az ellenzékkel, amit Washington tagadott.

A venezuelai kormány több ízben utasított ki amerikai tisztviselőket az országból. Tavaly szeptemberben a legmagasabb rangú amerikai diplomatát, Kelly Keiderlinget is eltávolították, egyebek között szintén az ellenzékkel folytatott állítólagos együttműködése miatt.

Az infláció elszabadulása, az alapvető élelmiszerek hiánya, a burjánzó bűnözés és más okok miatt napok óta folyó kormányellenes tüntetések egyik fő szervezője az ellenzéki vezetők közé tartozó Leopoldo López, aki ellen letartóztatási parancs van érvényben, mert a hatóságok azzal vádolják, hogy felelős a tüntetéseken bekövetkezett három halálesetért.

López – aki letartóztatásának elrendelése óta nem mutatkozott nyilvánosan – tagadja a vádakat, és egy friss videoüzenetben bejelentette, hogy kedden részt vesz egy caracasi tüntetésen, majd feladja magát az ügyészségen.

Az ellenzék szerint a kormány irányította hatóságok felelősek a tüntetéseket kísérő erőszakért. A rendőrség több ízben könnygázzal, gumilövedékekkel és más eszközökkel lépett fel a tüntetők ellen. A vasárnapi tüntetések súlyosabb incidensek nélkül zajlottak le.

Továbbra sincs jele viszont annak, hogy a mostani felfordulás elvezethet Maduro megbuktatásához. Az ellenzék vezetői is megosztottak az utcai akciók megítélésében. Az ellenzék vezető alakja, Henrique Capriles például elhatárolódott az előre hozott választásokat követelő radikális szárnytól, mert szerinte még nem érettek meg a feltételek ahhoz, hogy elérjék az elnök és kormánya távozását a hatalomból.