Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Áprilisi tréfáért halálra ítélték a kínait

2014.02.18. 15:39

Halálra ítélte a szobatársát tavaly megmérgező orvostanhallgatót kedden a sanghaji bíróság, elutasítva annak védekezését, miszerint tette egy félresikerült áprilisi tréfa volt - írja az MTI.

A sanghaji bíróság ítéletében szándékosan elkövetett emberölés vádjával találta bűnösnek az idén 28 éves Lin Szen-haót. A kelet-kínai Sanghaj egyik legjobb felsőoktatási intézményének, a Futan Egyetemnek az egykori orvostanhallgatója "különös kegyetlenséggel, rosszindulatból követte el tettét, azzal jelentős kárt okozva a kínai társadalomnak" - áll a bírósági dokumentumban.

Állatkísérletben használt szer

Az eset szálai tavaly tavaszra nyúlnak vissza, március utolsó napján Lin a kollégiumi szobájában található víztárolóba a leggyakrabban állatkísérleteknél használt N-nitrozodimetilamint fecskendezett. A májat mérgező szert Lin az egyetemi laboratóriumból lopta, és állítása szerint csak kis mennyiséget kevert a vízbe.

A fiatalember Huang nevű szobatársa másnap reggel - miután ivott a vízből - hasfájásra és rosszullétre panaszkodott. Kórházba szállítása után kómába esett, két héttel később pedig májelégtelenségben elhunyt.

A szobatársak közt köztudomásúlag komoly versengés folyt, viszonyuk kiélezett, konfliktusokkal telin alakult. A bíróság nem fogadta el Lin mindvégig fenntartott védekezését, miszerint csupán áprilisi tréfának szánta tettét. Az orvostanhallgató ismerte a mérget, és tisztában volt annak hatásával.