Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kozákok korbáccsal csapkodták meg a Pussy Riot tagjait

2014.02.19. 21:41
Szerdán is bekerült a nemzetközi híráramba az orosz Pussy Riot: a zenekar figyelemfelkeltő utcai performanszát kozák egyenruhások akadályozták meg, korbáccsal megcsapkodták az együttes több tagját és támogatóját Szocsiban.

A női punkegyüttes kis előadásra készült egy, a téli olimpiát reklámozó falfelület előtt rikító színű ruhába öltözve, arcukra maszksapkát húzva, jelentette az MTI. Amint elővettek egy gitárt, továbbá jelképesen - hangerősítés nélkül - egy mikrofont, és a zenekar szólistája rázendített a Putyin megtanít a hazaszeretetre című Pussy Riot-dalra, legalább tíz kozák biztonsági őr lépett hozzájuk, fejükről lerántották a símaszkokat, kezükből kikapták a gitárt.

A szólista nő annak ellenére folytatta a Putyinos dalt, hogy könnygázspray-t fújtak az arcába, és egy kozák kancsukával rávert egyet, miközben - a dalszöveghez kapcsolódón - azt üvöltözte, "majd mi megtanítjuk neked a hazaszeretetet". Az együttes néhány más tagjára is rácsaptak a rövid nyelű korbáccsal.

A kozák akció nagyjából három percig tartott, a zenekart elzavarták a helyszínről.

Az esetről videót készített a zenekar egy szövetségese. 

A zenekar kedden azért szerepelt a hírekben, mert két legismertebb tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát pár órára őrizetbe vette a rendőrség, amelynek közlése szerint csak kihallgatásra "rendelték be" őket szállodai lopással kapcsolatban. 

Tolokonnyikova szerdán azt mondta, hogy az előző két napon is bevitték őt Aljohinával együtt a rendőrségre, ahol vasárnap hét órát töltöttek, hétfőn meg már tízet.

A Pussy Riot azzal vált világhírűvé, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodott. Tavaly decemberben szabadultak, miután - büntetésük lejárta előtt három hónappal - közkegyelmet kaptak.