Rudolf
2 °C
13 °C

Az esélyegyenlőség mintaképe lehet az új olasz kormány

2014.02.21. 21:33

Nyolc férfi és nyolc nő miniszterből áll Matteo Renzi leendő reformkormánya, melyet az új olasz miniszterelnök péntek este mutatott be – írja az MTI.

Olaszországnak nincsen alternatívája, meg kell végre valósítani azokat az alkotmányos-gazdasági reformokat, melyekre az ország évek óta vár – hangoztatta Matteo Renzi, és megerősítette, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus 2018-as végéig akarja vezetni Olaszországot.

A 16 miniszterből álló kormány az esélyegyenlőség jegyében született. Matteo Renzi Olaszország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, és kormánya is az eddigi legfiatalabb: a miniszterelnök 39 éves, a miniszterek átlagos életkora 48,4 év. A tárca nélküli miniszterek száma háromra csökkent. A miniszterek között több korábbi polgármester van, ahogy az új olasz kormányfő is eddig Firenze első embere volt.

A kormányban két szakértő kapott helyet: a pénzügyminiszteri tárca élére Pier Carlo Padoan közgazdász, az OECD volt alelnöke került, és Federica Guidi vállalkozó lett a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter.

Minisztertársaik mind a kormánykoalíció pártjainak politikusai. A balközép Demokrata Párt (PD) 9, az Új Jobbközép (NCD) 3, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) 1, a Polgári Választás (Sc) 1 miniszteri széket kapott. Elemzők szerint meglepetést Emma Bonino leváltása jelenti, az új külügyminiszter Federica Mogherini, a PD politikusa lett. A védelmi tárcát először vezeti nő Roberta Pinotti személyében. Az NCD megtartotta eddigi tárcáit, de a párt elnöke, Angelino Alfano lemondott a miniszterelnök-helyettesi címről és csak belügyminiszter maradt.

Minisztermennyiségi minimumrekord

Matteo Renzi hangoztatta, ennyire kevés minisztere utoljára 1947-ben az Alcide De Gasperi vezette kormánynak volt. „Ha nekem, alig negyvenéves fiúnak mindez sikerült, és miniszterelnök lettem, azt bizonyítja, hogy az olasz fiataloknak bízni és hinni kell abban, hogy semmi sem lehetetlen!” – fogalmazott Renzi.

Olaszország új kormánya kevesebb mint tíz nap alatt alakult meg. Enrico Letta korábbi miniszterelnöktől a PD február 13-án vonta meg a bizalmat. Letta másnap lemondott. Giorgio Napolitano olasz államfő február 17-én bízta meg Matteo Renzit a kormány megalakításával.

A miniszteri névsor bemutatása előtt az államfő és Renzi majdnem három órán át tárgyalt egymással. A szokatlanul hosszúra nyúlt egyeztetés miatt elterjedt a hír, hogy megtorpant a kormányalakítás. Matteo Renzi az elnöki palotából Twitter-üzenetben nyugtatta meg az olaszokat: „Már jövök!”

Giorgio Napolitano később újságíróknak elmondta, hogy az egyeztetés a kormány „újdonsága” miatt tartott ilyen sokáig. A 63. olasz kormány szombaton teszi le esküjét, hétfőtől kér bizalmat a római parlament két házában.

Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) elnöke pénteken azt írta a Twitteren: reméli, hogy a tervezett reformok megvalósulnak. Hozzátette: Matteo Renzinek vigyáznia kell, mivel a PD-ben jelenleg többséget élvez, de a parlamentben nem biztos, hogy többséget tud szerezni.