Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Másfél tonna kokaint fogtak a francia rendőrök

2014.02.21. 17:01

Rekordmennyiségű, mintegy 1,4 tonnányi kokaint foglalt le a francia rendőrség Le Havre kikötőjében, és négy embert előállított. Az MTI szertint soha ekkora mennyiségű kábítószert még nem találtak Franciaországban. A feketepiaci áron 270 millió eurót (84 milliárd forintot) érő kokaint Franciaországban akarták eladni.

A drog a chilei Valparaisóból érkezett egy teherhajón szerdán a normandiai Le Havre kikötőjébe. A kokaint egy teherautó kerekeiben rejtették el, amely a január közepén a chilei városban véget ért Dakar-rali felszereléseit szállította.

Az üggyel kapcsolatban négy embert előállítottak, kettőt Franciaországban, kettőt pedig Bulgáriában. Két spanyol állampolgárt egy autópályán fogott el a francia rendőrség. A nyomozók őket tekintik a csempészés logisztikai felelőseinek, jelenleg a Párizs közeli Nanterre-ben, a tiltott kábítószer-kereskedelem elleni központi hivatalban hallgatják ki őket. A szállítás két feltételezett szervezőjét, két bolgár állampolgárt csütörtökön vettek őrizetbe a bulgáriai Várnában.

A legutóbbi rekordfogás 2013 szeptemberben történt Franciaországban, akkor 1,3 tonna kokaint foglalt le a rendőrség a párizsi Roissy repülőtéren. A kábítószer az Air France légitársaság egyik menetrendszerinti járatán 31 olyan bőröndben elrejtve érkezett Caracasból, amelyek egyik utashoz sem tartoztak. Azóta húsz embert, köztük az Air France egyik caracasi vezetőjét tartóztatták le az üggyel kapcsolatban.