16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Ötventonnás drágakövet találtak Mianmarban

2014.02.21. 15:26

Akár ötventonnás is lehet az a jádetömb, amelyet Mianmar északi részén találtak. A kormány katonákat rendelt ki a hatalmas, félig föld alá temetett kő védelmére – írja az MTI egy helyi kormánytagra hivatkozva.

A nyers jádetömböt egy hete falusiak és helybeli bányászok fedezték fel Hpakant környékén, Kacsin tartomány északi csücskében, de mivel félig a földben van, lehetetlen megállapítani valódi méreteit – közölte Ladzsun Ngan Szeng, Kacsin állam minisztere.

A hatóságok szerint 5,5 méter széles lehet és ötven tonnát is nyomhat a súlya. A tömböt egyelőre katonák őrzik, majd kiszabadítása után döntik el, hogy mit kezdjenek vele – fűzte hozzá a miniszter.

Mianmar a világ egyik legfontosabb jádelelőhelye, a drágakő zömét a kacsini hegyvidék rejti, ahol a helyi lázadók több mint fél évszázada állnak harcban a kormányerőkkel.

A legjobb minőségű kövek zömét Kínába csempészik. Hpakantban a kiújult összecsapások miatt 2011-ben leállt a nagyléptékű bányászat. De bányászok saját szakállukra és falusiak kezdetleges eszközeikkel továbbra is keresik a drágaköveket, néha puszta kézzel.

Egy helyi egyházi illetékes szerint a kormány tárgyalásokat folytat a lázadókkal az óriási jádetömb sorsáról. A kő később meghatározott értékének tíz százalékát ajánlották a felkelőknek, de ők többet akarnak, ezért visszautasították az ajánlatot.

Habár a jádekő értéke nagyban függ a minőségétől, az ötventonnás tömbből valószínűleg jó páran meggazdagodhatnak majd: egy tavalyi aukción egy jádekőből készült gyűrű 2,6 millió dollárért talált gazdára.  • Hírek
  • Bankszámla