Emma
6 °C
11 °C

Letette esküjét Matteo Renzi

2014.02.22. 13:01

Várakozás és bírálat is kíséri az olasz politika, a sajtó és a közvélemény részéről Matteo Renzi kormányát, amely szombaton tette le hivatali esküjét az államfői palotában, írja az MTI.

A felmérések szerint a legnépszerűbb olasz politikusok listáját ugyan több mint ötven százalékkal Matteo Renzi miniszterelnök vezeti, megelőzve még az eddig első Giorgio Napolitano államfőt is, az olaszoknak azonban csak kevesebb mint fele támogatja a választások nélkül alakult Renzi-kormányt.

Az eskü előtti Twitter-üzenetében Matteo Renzi azt írta, nehéz munka vár kormányára: "mi vagyunk Olaszország, sikerülni fog. Ígérem, hogy önmagunk maradunk, szabadok és egyszerűek". A BBC szerint Renzi azt ígérte, négy hónap alatt rendbeszedik a munkaerőpiacot, az adórendszert és az oktatást.

Nyolc férfi és nyolc nő

Az eskületétellel Olaszország eddigi legfiatalabb kormánya kezdi meg munkáját.  A 16 miniszterből álló kormány az esélyegyenlőség jegyében született: a kormányban 8 férfi és 8 női miniszter nő kezdi meg a munkáját. Matteo Renzi Olaszország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, és kormánya is az eddigi legfiatalabb: a miniszterelnök 39 éves, a miniszterek átlagos életkora 48,4 év. A tárca nélküli miniszterek száma háromra csökkent. A miniszterek között több korábbi polgármester van, ahogy az új olasz kormányfő is eddig Firenze első embere volt.

Az eskün nem volt jelen a külföldön tartózkodó Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter. Szombaton az olasz kormánypalotában Enrico Letta volt miniszterelnök átadja a helyét utódjának. Hétfőn az új kormányról bizalmi szavazást tartanak a parlamentben, ezt követően kezdhetik meg a munkájukat.

A jobboldal szerint több az ambíció, mint az erő

A Corriere della Sera konzervatív napilap kommentárja szerint a 63. olasz kormánynak több az ambíciója mint az ereje. Sok benne az eddig másodvonalban dolgozó, tapasztalatlan politikus. Az egyetlen igazi újdonságot az jelenti a kormányban, hogy Matteo Renzi vezeti. Generációváltás történt, most annak kell majd kiderülnie, hogy mire lesz képes ez a kormány - írta a Corriere.

Az újság megjegyezte, hogy Enrico Letta volt miniszterelnök leváltása sokba került a balközép kormányerő Demokrata Pártnak (PD), amelynek támogatása harminc százalék alá süllyedt.

A minisztercserék között az olasz sajtó fenntartással fogadta Emma Bonino külügyminiszter helyettesítését a fiatal PD-politikus Federica Mogherinivel. Bonino úgy nyilatkozott, a televízióból tudta meg, hogy Matteo Renzi leváltotta. Kritikák kísérik azt is, hogy az új kormánynak nincs EU-s minisztere annak ellenére, hogy Olaszország július elsején átveszi az EU soros elnökségét.

A balosok szerint ez az utolsó esély

A balközép La Repubblica szerint Matteo Renzi Itália utolsó lehetősége. A napilap úgy tudja, hogy a kormányt Renzi állította össze. "Nincsen több alibim. Ha rosszul dolgozunk, a felelősség az enyém lesz" - hangoztatta az új miniszterelnök.

A Berlusconi család birtokolta jobbközép Il Giornale szerint Pier Carlo Padoan, az OECD alelnökéből lett pénzügyminiszter vagyonadót fog bevezetni. Ezt a kormány nem Renzi állította össze, hanem a PD kényszerítette rá, Padoant pedig Brüsszel és az Európai Központi Bank választotta - vélte az Il Giornale.

Az újságok szerint minden a parlamentben fog kiderülni. A szenátusban, ahol az eddigi kormánynak nagyon szűk volt a többsége, a számítások szerint az új kormány is sokat kockáztat.