Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Román kormány <3 Romániai Magyar Demokrata Szövetség

2014.02.23. 23:40

A román szociáldemokrata párt (PSD) miniszterelnöke, Victor Ponta meghívná a bukaresti kormányba a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), ha a Nemzeti Liberális Párt úgy dönt, hogy kilép a kabinetből – írja az MTI.

A liberálisok kilépésére jó esély van, a két kormánypárt koalíciós válsága már hetek óta tart.

Ponta az Antena 3 hírtévé műsorában vasárnap este elmondta: a PSD körül kialakított Szociáldemokrata Szövetségnek (USD) akkor is lenne némi többsége, ha a liberálisok távoznának, de nem zárkózna el tőle, hogy meghívja az RMDSZ-t is a kormányba. Még akkor sem, ha emiatt várhatóan kritizálni fogják.

Ennek kapcsán Ponta megjegyezte: a liberális pártelnökkel, Crin Antonescuval már a 2012-es parlamenti választások előtt aláírtak egy egyezményt arról, hogy az RMDSZ-t is bevonják a közös kormányzásba.  Emiatt már akkor is sokan bírálták – igaz, az RMDSZ a koalíciós partner tiltakozása miatt nem vett részt a kormányzásban.

Ponta ugyanakkor megjegyezte: számára fontos az adott szó és az aláírt megállapodás. Szerinte a társadalmi békének is jót tenne az RMDSZ kormányzati részvétele; szerinte azért is be kell vonni az ország legjelentősebb kisebbségét a politikai struktúrákba, hogy az ne radikalizálódjon.

A miniszterelnök az ukrán válságot, az oroszbarát erők esetleges elszakadási törekvését is szóba hozta. Mint mondta, Ukrajnában a problémák még nem oldódtak meg, és ő szeretné, ha Románia minden esetleges gondot meg tudna előzni.

Mivel Magyarországon is elég radikális a kormány, legalábbis nyelvezetében, én támogatok minden olyan intelligens megoldást, amely arra irányul, hogy ne radikalizáljunk egyetlen romániai kisebbséget sem – mondta Ponta.

A műsorvezető rákérdezett, folytatnak-e tárgyalásokat, de Ponta ezt cáfolta. Ezt mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.

A koalíciót alkotó pártok családi veszekedésébe az RMDSZ nem kíván beleszólni – mondta Kelemen.