Mihály
2 °C
16 °C

Mégis irtották egymást a szerbek és a horvátok

2014.02.24. 14:37

Nem vonja vissza a hágai Nemzetközi Bíróságon az egymással szembeni népirtási vádakat Szerbia és Horvátország, de amíg a bíróság a múlttal foglalkozik, addig a két ország inkább a jövőre koncentrál - jelentette be Aleksandar Vucic szerb és Vesna Pusic horvát miniszterelnök-helyettes hétfői belgrádi közös sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Szerbia és Horvátország egymás ellen szóló, az 1991 és 1995 között, a délszláv háború során elkövetett népirtásra vonatkozó vádjairól valamikor április közepén döntenek majd egy öt hetes eljárás után.

Aleksandar Vucic kijelentette, a hágai eljárás során mindkét fél arra fog törekedni, hogy bebizonyítsa, a vádak és az ellenvádak is igazak. "Hogy ez eredményes lesz-e vagy sem? Attól tartok, hogy senki sem lesz túl boldog a végén" - fogalmazott a szerb politikus.

Pusic megismételte Zágráb korábbi álláspontját, miszerint nem teljesültek a vádak visszavonásához szükséges feltételek, elsősorban a délszláv háborúk idején eltűnt személyek felkutatására vonatkozó horvát kérések.

A horvát politikus kiemelte, hogy az ítélet sem tesz majd pontot a történet végére, de a háború kiváltó okainak és az akkor történteknek a felkutatása már a történészek és nem a politikusok feladata.