Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Féltik a műkincseket Kárpátalján

2014.02.25. 10:36

Az Ukrajnából kifelé irányuló forgalom szigorított ellenőrzését rendelte el a négy európai uniós tagországgal határos Kárpátalja nemzetközi határátkelőhelyein kedden a Kárpátalja megyei ügyészség, hogy megakadályozza történelmi, művészeti és kulturális értékek külföldre csempészését, írja az MTI. A szigorítás kiterjed a valuta, nemesfémek és drágakövek Ukrajnából történő kivitelének ellenőrzésére is.

Andrij Bakaj megbízott kárpátaljai ügyész szerint a jelenlegi ukrajnai helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy az ország múzeumaiból, közgyűjteményeiből különleges tudományos, történelmi és művészeti értékkel bíró tárgyakat próbálnak külföldre juttatni. Sajtóértesülések szerint az utóbbi napokban Kárpátaljáról több, korábban magas beosztású állami tisztségviselő távozott külföldre.

Olekszandr Ledida, Kárpátalja volt kormányzója Szlovákián keresztül Csehországba távozott, miután egész családját Prágába menekítette. Lemondatása után ugyancsak Szlovákia irányában hagyta el Ukrajnát Szerhij Harcsenko, a csapi vámhivatal parancsnoka. Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több magas rangú, külföldre tartó tisztjét tartóztatták fel a kárpátaljai hágókon felállított rendőri ellenőrző posztokon.