Géza
-12 °C
-4 °C

Elsüllyedt egy indiai tengeralattjáró

2014.02.26. 18:40

Balesetet szenvedett szerda reggel Mumbai partjaitól mintegy 40-50 kilométerre az indiai haditengerészet egyik szovjet gyártmányú tengeralattjárója, majd parancsot kapott, hogy jöjjön fel a felszínre, s térjen vissza a partra. Két tisztet még keresnek 

A jelentések szerint kisebb robbanás történt a Szindhuratna nevű, 3 ezer tonnás hadihajón, amelyet felújítási munkálatok után éppen teszteltek a víz alatt. A fedélzeten füst keletkezett, és a korábbi értesülések szerint legkevesebb hét tengerész eszméletét vesztette, őket légi úton a haditengerészet asvini kórházába szállították kezelésre.

A legénység többi tagját a két tiszt kivételével kimentették, az utóbbiakat még keresik a hajón - közölte a haditengerészet szóvivője. Egyéb sérülésekről vagy károkról nincs hír. A gyanú szerint akkumulátorból szivárgó gáz okozhatta a balesetet, amelyet súlyosnak minősítenek. Lőszer nem volt a járművön a szóvivő elmondása szerint. Az ügyben vizsgálat indult.

D.K. Joshi, a haditengerészet vezérkari főnöke szerdán benyújtotta lemondását a sorozatos, tengeralattjárókat érő balesetek miatt - közölte az indiai média. A szerdai baleset a harmadik hasonló volt az elmúlt tíz hónapban. Az indiai védelmi miniszter elfogadta Joshi lemondását, tisztségét ideiglenesen korábbi helyettese veszi át.

Tavaly augusztusban a Szindhuraksak nevű tengeralattjáró süllyedt el a mumbai kikötőben, miután robbanás történt rajta, valószínűleg a torpedótárolóban, majd tűz ütött ki. A fedélzeten lévő mind a 18 ember életét vesztette. A 16 éves, orosz gyártmányú jármű szintén nem sokkal korábban tért vissza Oroszországból, ahol átfogó vizsgálaton és felújításon ment keresztül.