Angelika
-3 °C
3 °C

EP-választás: a németeknél nem lesz bejutási küszöb

2014.02.26. 11:50
Alkotmányellenesnek minősítette a 3 százalékos bejutási küszöböt az európai parlamenti választásokon szerdán a német alkotmánybíróság.

A karlsruhei testület határozata azt jelenti, hogy az európai parlamenti választások történetében Németországban először idén nem lesz bejutási küszöb - írja az MTI.

Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke a testület határozatát azzal  indokolta, hogy a bejutási küszöb sérti a választói jog egyenlőségének, illetve a pártok esélyegyenlőségének az alapelvét.

A május végi európai parlamenti választások előtt több német kis párt, köztük a neonácinak minősített Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), valamint a Kalózpárt fordult az alkotmánybírósághoz, hangoztatva, hogy a 3 százalékos küszöb rontja esélyeiket. "Valamennyi választó szavazatának alapjában véve ugyanazon eséllyel kell rendelkeznie " - mondta indoklásában a karlsruhei bírói testület elnöke.

Az öt évvel ezelőtti az európai parlamenti választásokon Németországban még 5 százalékos volt a küszöb, azt azonban 2011-ben az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Ezt követően a Bundestag a múlt évben úgy határozott, hogy a bejutási küszöböt 3 százalékra csökkenti, több kis párt azonban ezt is megtámadta az alkotmánybíróságnál.

A több mint 700 fős  Európai Parlamentbe Németország küldi a legtöbb képviselőt, mintegy százat.

Németország nem az egyetlen uniós tagállam, ahol nem lesz bejutási küszöba májusi EP-választásokon. Nincs ilyen küszöb a többi között Belgiumban, Észtországban, Finnországban, Nagy-Britanniában  és Spanyolországban. Több tagállamban ugyanakkor 3, 4 vagy 5 százalék a bejutási küszöb, így 5 százalék Magyarországon is.