Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megtalálták a zsák pénzt a szivárvány alján

2014.02.26. 13:32

Korabeli értéke szerint tízmillió dollárnyi aranypénzt talált egy kaliforniai, Gold Country-beli házaspár. A ritka pénzeket kutyasétáltatás közben vették észre, egy öreg fa tövében voltak elásva hat (a BBC szerint nyolc) rozsdás, rohadó fémdobozban. Az 1427 érme közül szinte mindegyik 1847 és 1894 között készült, többségük San Franciscóban. Mind verdefényes, valószínűleg sohasem voltak forgalomban. Februárban találták meg és ásták ki őket a pár által Saddle Ridge-ként emlegetett domb közelében.

Habár a pénzek valódi értéke csak körülbelül 27 ezer dollár (több mint hatmillió forint), van köztük néhány annyira ritka példány, hogy szakértők szerint akár közel egymillió dollárt is kaphatnának érte a megtalálók. Don Kagin veterán éremgyűjtő szerint akkora szerencséje volt a párnak, hogy szinte olyan, mintha a monda szerinti szivárvány aljában találták volna meg a zsák pénzt. Kagin egyébként saját szerencséjét is nagyra értékelte, mint az NBC-nek mondta, sohasem használja az „egyszer az életben” kifejezést, de az embernek tényleg soha többször nincs lehetősége ilyen ritka kincseket vizsgálni, mint most neki.

Nem tudni, hogy ki és miért tette a fa tövébe a pénzt, csak annyi nyilvános, hogy a középkorú pár évek óta él vidéki házában, és sétálgat a környéken. A névtelen megtalálók valószínűleg eladják majd a készlet nagy részét az Amazonon.