Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Új karcoló szántja Bécs felhőit

2014.02.26. 21:26
A 60 emeletes épület az osztrák főváros 22. kerületében, a Donau-City nevű városnegyedben, az Új-Duna partján emelkedik. Negyvennyolc méterrel magasabb a korábbi rekordernél, a folyó túlpartján álló 202 méteres Millennium Toronynál.

A Dominique Perrault francia építész tervezte toronyház jellegzetessége, hogy egyik oldala nem lapos, hanem hullámos, ami a tervező szerint a Duna hullámzó vizére emlékezteti a szemlélőt, jelenti az MTI. 

A felhőkarcoló hivatalosan a DC Tower 1 nevet viseli, mert terveznek mellé egy kistestvért, egy 170 vagy 180 magas, ugyancsak hullámzó homlokzatú tornyot, amelynek megvalósulásáról a következő két évben hoznak végleges döntést. 

Ha felépül, az ikertornyok a hullámos oldalukkal állnak szemben egymással, és úgy néznek majd ki, mintha egyetlen nagy, kettétört épületről lenne szó. 

A tervező által "vertikális városként" elgondolt DC Tower vegyes rendeltetésű, vagyis szálloda, irodák és lakások keverednek benne, az 57. emeleten egy étteremmel. 

A szerdán átadott felhőkarcoló csak saját kategóriájában, toronyházként lesz a legmagasabb Ausztriában, a Bécs jelképének számító Donauturm nevű adó- és kilátótorony 2 méterrel föléje emelkedik. 

Európa legmagasabb felhőkarcolója Moszkvában van: a Mercury City Tower 339 méteres. A világ legmagasabb toronyháza jelenleg a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa.