Dömötör
-1 °C
14 °C

Csehország nem ismeri el Janukovicsot

2014.02.27. 23:42

A cseh külügyminiszter közölte, hogy nem ismerik el Viktor Janukovicsot Ukrajna törvényes elnökének. Ezt a prágai kormány különgépének fedélzetén jelentette ki, úton Kijev felé.

Janukovicsot nem ismerjük el partnernek. Teljes mértékben megértjük az ukrán parlament döntését, amellyel menesztette őt tisztségéből – mondta Lubomír Zaorálek.

Az MTI azt írja, Zaorálek és visegrádi partnerei pénteken Kijevben találkoznak az új ukrán vezetés képviselőivel. Várhatóan Donyeckbe vagy a Krím félszigetre is ellátogatnak

Még elutazásom előtt beszéltem Miroslav Lajcákkal [szlovák külügyminiszter] arról a lengyel javaslatról, hogy Donyeck helyett jobb lenne a Krím félszigetre menni. Mi ezt el tudjuk fogadni. Donyeckben aránylag nyugodt a helyzet, míg Szimferopolban nagyon viharos – mondta Zaorálek. – Célunk Ukrajna területi épségének megőrzése. Ilyen szempontból most éppen a Krím a legkockázatosabb hely. Fővárosában, Szimferopolban szeretnénk találkozni az ottani politikai vezetőkkel, s megismerni nézeteiket.

Zaorálek szerint csak a magyar külügyminiszter döntésétől függ, hogy módosul az úticél; a többiek egyetértenek a változtatással.

A cseh, magyar és szlovák külügyminiszterek, illetve a lengyel külügyminiszter-helyettes a támogatásukról akarják biztosítani az ukrán parlamentet. Diplomáciai tárgyalások folynak arról is, hogy a visegrádi négyek képviselői az új ukrán kormányfővel és a külügyminiszterrel is találkozhassanak.