Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Észak-Korea négy rakétát lőtt a tengerbe

2014.02.27. 14:32 Módosítva: 2014-02-27 14:48:25

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát csütörtökön a Japán-tenger irányába, vélhetően válaszul a térségben folyó amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra, tudósít az MTI.

Észak-Korea helyi idő szerint 17 óra 42 perckor hajtotta végre a kilövést egy, a dél-koreai határ közelében található állásról. A szöuli források szerint Phenjan vélhetően Scud típusú, több mint 200 kilométeres hatótávolságú rakétákat lőtt ki, amelyek a tengerbe csapódtak.

Phenjan rendszeresen hajt végre kísérleti indítást rövid hatótávolságú rakétáival, de a mostani kilövés megfigyelők szerint Dél-Korea és az Egyesült Államok kedden megkezdődött közös éves hadgyakorlatára adott válasznak tekinthető. A hadgyakorlatról és a helyzetről itt olvashat bővebben>>>

A bezárkózó kommunista ország korábban hevesen tiltakozott a gyakorlat megtartása ellen, azt hangoztatva, hogy a dél-koreai és amerikai erők Észak-Korea lerohanására készülnek fel. A gyakorlat tavaly is feszültségeket szült a térségben, akkor Észak-Korea több rakétatesztet hajtott végre, valamint atomháborúval fenyegette meg Dél-Koreát és az USA-t.

Az utóbbi időben enyhült az észak-déli ellentét, 2010 óta először tartottak családegyesítési találkozót a koreai háború után egymástól elszakadt rokonok számára, Szöul pedig támogatást ajánlott Észak-Koreának az ott nemrég kitört száj- és körömfájásjárvány megoldására.