Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Jacenyuk: Üres az ukrán államkassza

2014.02.27. 19:29

Hetven milliárd dollárnak (15 ezer milliárd forintnak) kelt lába az elmúlt hét évben. Az előző kormány tisztségviselői offshore számlákra menekítették a pénzt, mely állami garanciás kölcsönökből származott.

– jelentette be az új ukrán miniszterelnök, Arszenij Jacenyuk a Kyiv Post szerint.

Jacenyuk elmondta: kemény megszorításokra kell számítani. A miniszterelnök szerint 12 milliárd dollárnyi (2,7 ezer milliárd forintnyi) adósságot nem tud törleszteni Ukrajna, mert az államkassza majdnem üres: mindössze 400 ezer dollár (90 millió forint) maradt benne. Az államadósság összesen 75 milliárd dollár (16 ezer milliárd forint), a devizatartalék 15 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint).

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a legfontosabb prioritás a biztonság, majd kiemelte, hogy Ukrajna egyszer az EU-hoz fog tartozni. Felszólította Oroszországot, hogy ne nyújtson menedéket a korábbi rezsim vezetőinek, „és ne vívjon háborút″ Ukrajna ellen. 

Barátok, társak vagyunk, együtt lépünk előre.

– mondta Jacenyuk Oroszországról, de hozzátette: ha az Európai Unió kész aláírni a társulási szerződést Ukrajnával, ők is készen állnak.

Az Európai Parlament határozatot fogadott el, melyben kijelentik: az EU továbbra is kész aláírni Kijevvel a társulási szerződést. A határozat szövegezése arra enged következtetni, hogy később akár Ukrajna EU-tagsága is szóba jöhet.