Csongor
0 °C
9 °C

Munkások sérülhettek meg az atomtemetőben

2014.02.27. 07:20

Sugárveszélynek volt kitéve 13 munkás egy új-mexikói föld alatti atomtemetőben a szerdán nyilvánosságra hozott első vizsgálati eredmények szerint – írta az MTI.

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton az amerikai szövetségi állam délkeleti részén lévő atomtemetőben, ahol a hadiipari kutatások és az atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékot tárolják. A 800 méter mélyen lévő létesítmény levegőjében a megengedettnél nagyobb radioaktivitást mértek, s utána megvizsgálták az alkalmazottakat.

Az energiaügyi minisztérium és a létesítményt üzemeltető cég szerdán kiadott egy közös sajtóközleményt, miszerint az első vizsgálat alapján 13 munkást sugárzás ért, de hogy pontosan mekkora, azt csak további vizsgálatokkal tudják megállapítani.

A Carlsbad városhoz közeli létesítmény megnyitása, 1999 óta most először történt ilyen baleset – mondta az atomtemető szóvivője. Egyelőre nem tudják, hogy a sugárzó részecskék koncentrációja miért haladja meg a veszélyes szintet.

Az üzemeltető állítása szerint szennyezett levegő nem szabadult ki a föld alól.