Klaudia
-4 °C
2 °C

Teázóba hajtott a szomáli merénylő

2014.02.27. 11:36

 Öngyilkos merénylő robbanószerekkel megrakott gépkocsijával a biztonsági erők székházához közeli teázóba hajtott Mogadishuban, a robbanásban legalább tíz ember meghalt – közölte csütörtökön egy magas rangú rendőrtiszt a szomáliai fővárosban.

„A támadó behajtott a gépkocsijába rejtett pokolgéppel a teázóba, ahol a biztonsági erők több tagja ült, és működésbe hozta a robbanószerkezetet. Az elsődleges értesülések 10 ember halálát erősítették meg, közöttük voltak a biztonsági erők tagjai és polgári személyek is. A teázó összeomlott” – közölte Abdikadír Huszein rendőr ezredes.

Egy szemtanú nyolc holttestet látott a merénylet színhelyén.

Egyelőre senki sem vállalta magára a robbantás elkövetését.

Közel egy hét alatt ez volt a második detonáció a szomáliai fővárosban: múlt pénteken az elnöki palotát érte támadás, amelyet később az al-Shabaab iszlamista csoport magára vállalt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab tartotta ellenőrzése alatt Szomália déli részét 2006-tól 2011-ig, majd az Afrikai Unió csapatai kiűzték Mogadishuból és a városok többségéből. Az iszlám törvénykezés, a saría szigorú változatának bevezetésére törekvő iszlamista milícia ugyanakkor továbbra is tartja magát a falvakban, több vidéki kisvárosban, valamint a tengerparti Barawéban.