Jogosan tiltották be az USA-zászlós pólót egy kaliforniai iskolában

2014.02.28. 11:29

Egy kaliforniai iskola 2010-ben döntött úgy, hogy a diákok nem viselhetnek USA-zászlós pólót  a Cinco de Mayo ünnepén. Az oktatási intézmény tiltáshoz való jogát csütörtökön a bíróság is elismerte, számolt be a Washington Post.

A balhé és a zászlóháború egy főleg fehér diákokból álló banda és mexikói társaik között alakult ki. 2009. május 5-én, a Cinco de Mayo ünnepén a diákok egy csoportja egy fára felvont amerikai zászló alatt tapsolva kiabálta, hogy „USA”, az ellenoldal pedig egy mexikói zászló alól üvöltötte: „Basszátok meg, fehér fiúk!” Az egyik gyereken eközben amerikai póló volt, mire egy mexikói odament, és spanyolul gyalázkodó megjegyzéseket tett a ruhájára.

Egy évvel később a fehér fiúk megint amerikai pólóban mentek iskolába az ünnepnapon. Az igazgató hazaküldte őket átöltözni, és azért, hogy megelőzze az erőszakot, azt mondta nekik, hogy aznap már nem is kell visszajönniük, igazoltan hiányozhatnak. Alighogy elhagyták az iskolát, a diákok fenyegető sms-eket és névtelen hívásokat kaptak, fenyegetőik állítólag az otthonaikat is megközelítették. A megfélemlített diákok másnap nem mentek iskolába.

A bíróság a héten kimondta: az iskoláknak és az igazgatóknak joguk van megszabni, hogy diákjaik milyen ruhában járhatnak be, és megkérhetik őket, hogy öltözzenek át, vagy hagyják el az épületet, ha ezzel megfékezhető az erőszak.

A Washington Post szerint ugyanakkor ez egy szomorú döntés. „Eljutottunk arra a pontra, hogy amerikai diákok nem hordhatják az amerikai zászlót, mert félő, hogy emiatt megtámadják őket, az iskolák pedig tehetetlenek.” Az újságíró szerint a döntés csak még több erőszakot szül majd.  • Hírek
  • Hírek