Judit
3 °C
7 °C

A krími kormányfő Putyin segítségét kéri

2014.03.01. 11:01

Szerhij Akszjonov, az új krími miniszterelnök állítása szerint ideiglenesen maga alá vonta a félsziget rendvédelmi és biztonsági erőit, egyben felkérte Vlagyimir Putyint, hogy „segítsen megőrizni a békét és nyugalmat″. Akszjonov két nappal ezelőtt lett miniszterelnök, miután fegyveresek szállták meg a helyi parlamentet.

A Wall Street Journal szerint az oroszpárti Akszjonov elmondta: azért van szüksége több hatalomra, hogy rendet tudjon teremteni:

Minden parancsnoknak csak az én parancsaimat szabad teljesítenie. Ha valaki nem ért egyet, lépjen ki a szolgálatból.

– mondta. Az orosz elnöki hivatal nyilatkozata szerint Putyin „nem fogja figyelmen kívül hagyni a krími segítségkérést″. Az új ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk provokációnak nevezte a Krímben történteket, de elmondta: Ukrajnát ezzel nem lehet fegyveres konfliktusba bevonni.

A kérés előzménye, hogy fegyveresk szállták meg a Krím-félsziget két fő repülőterét, elfoglalták az állami televízió épületét és ellenőrzőállomásokat állítottak fel a félszigetet Ukrajna többi részével összekötő utakon. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?