Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

A külügy aggódik az orosz mozgások miatt

2014.03.01. 17:33

A Külügyminisztérium mélységes aggodalommal figyeli a Krím félszigeten kialakult helyzetet és a jelentős orosz csapatmozgásokat, írták közleményükben. Az orosz felsőház szombaton jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérését, hogy fegyveres erőt is alkalmazhassanak Ukrajnában.

Amint azt a V4 külügyminiszterek 2014. február 28-i ukrajnai látogatásuk során mind a kijevi kormány vezetőinek, mind a donyecki régió politikai vezetésének hangsúlyozták: minden érintett fél tartózkodjon az olyan provokatív lépésektől, amelyek a feszültség növekedéséhez és erőszak alkalmazásához vezethetnek, írták.

Szerintük a Krím félszigeten kialakult helyzet súlyosan veszélyezteti Ukrajna területi egységét és így a térség békéjét és biztonságát. Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Kárpátaljai látogatásán Martonyi János külügyminiszter is azt mondta, meg fogják hozni a szükséges intézkedéseket. Bízik abban, hogy a helyzet nem éleződik tovább, és nem folytatódnak olyan lépések, amik nem, vagy nehezen egyeztethetők össze a nemzetközi kötelezettségekkel.