Árpád
-2 °C
3 °C

Nem csak a melegeket félti a Világbank

2014.03.01. 08:43

 A Világbank félti azokat az alkalmazottait, akik a homoszexualitást büntető országokban dolgoznak – derül ki a pénzintézet egy belső feljegyzéséből. Az MTI szerint Jim Yong Kim, a Világbank elnöke e dokumentumban közli az alkalmazottakkal, hogy az intézmény minden tőle telhetőt megtesz védelmükben, függetlenül szexuális irányultságuktól.

A feljegyzésnek az ad aktualitást, hogy Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök a hét elején aláírta a homoszexualitás büntetését szigorító jogszabályt, és ez alapján a „sorozatos bűnelkövetők″ akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Erre reagálva a Világbank elhalasztotta egy 90 millió dolláros (20 millió forintos) hitel folyósítását Ugandának. Szokatlan lépés ez az intézettől, mert általában kerüli a politikába való beleavatkozást.

„A hátrányos megkülönböztetés nem elszigetelt jelenség: a világ 83 országában tiltják a homoszexualitást″ – mondta fel a figyelmet Jim Yong Kim, hozzátéve, hogy a nőket pedig több mint száz országban különböztetik meg hátrányosan.

A hitelfolyósítás elhalasztására válaszul Uganda pénteken zsarolással vádolta meg a Világbankot:

A Világbank egy többnemzetiségű intézmény, és nem zsarolhatja tagállamait, még a kicsiket sem.

– jelentette ki a kampalai kormány szóvivője közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?