Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tömeges késelés volt egy kínai pályaudvaron

2014.03.02. 08:41

Vasárnapi hivatalos közlés szerint a hszincsiangi szakadár erők előre megtervezett terrortámadása volt a délnyugat-kínai pályaudvari tömeges késelés, amelyben legalább 29 civil meghalt, 130 megsebesültek. Öt támadóval a rendőrség a helyszínen végzett, többen szökésben vannak.

A véres akciót Jünnan tartomány székhelyén, Kunmingban, a város vasúti pályaudvarán követték el. Helyi idő szerint este kilenc óra tájban körülbelül tucatnyi, késekkel felfegyverezett ember esett neki válogatás nélkül a várakozó tömegnek és a járókelőknek.

A tettesek fekete ruhába öltözött emberek voltak, akik hosszú késekkel kaszabolták az embereket, üldözték a menekülőket. A sebesülteket kórházba szállították a még menekülő tetteseket keresik, a várost rendőrök lepték el, és lezártak több utat.

A kínai televízió felvételein jól látszott, amint a rendőrök egy kardhoz hasonlatos fegyvert tesznek műanyag fóliába. A szemtanúk és sérültek váratlan támadásról számoltak be, volt, akit már a jegypénztárnál megtámadtak.

A kínai államelnök, Hszi Csin-ping felszólította a hatóságokat a társadalmi stabilitás védelmére, és a bármilyen formában előforduló terrorcselekmények elleni határozott fellépésre.

Az elmúlt években több, súlyos áldozatokat követelő hszincsiangi késes támadásról érkezett jelentés, ezeknek a helyszínei többnyire az utcák, közterületek voltak, áldozataik pedig civil járókelők. Nem ritkák a helyi rendőrség elleni robbantásos, késes támadások, merényletek sem.

A hatóságok általában Hszincsiang függetlenségét követelő, külföldről támogatott vallási szélsőségesekként írják le a támadókat. Az ujgurok, a törökkel rokon nyelvet beszélő muszlim vallású népcsoport tagjai, a nagyrészt elmaradott Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakói jelenleg a terület népességének körülbelül a 45-50 százalékát teszik ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!