István, Vajk
17 °C
34 °C

Az USA felfüggesztette katonai kapcsolatait Oroszországgal

2014.03.04. 06:55

A Krím félszigeten kialakult helyzet miatt minden katonai kapcsolatát felfüggesztette Oroszországgal az Egyesült Államok, beleértve a közös hadgyakorlatokat és a kikötői látogatásokat is, jelentette be az amerikai védelmi minisztérium hétfőn éjjel. Az USA további gazdasági és diplomáciai szankciókkal is megfenyegette Oroszországot, és ennek első lépéseként felfüggesztette a kereskedelmi és befektetési tárgyalásokat Moszkvával.

Bár a Pentagon nagyra értékeli az Oroszországgal ápolt katonai kapcsolatokat,  „az ukrajnai események fényében most megszakítottuk ezeket” – mondta John Kirby ellentengernagy, a védelmi minisztérium szóvivője. A kapcsolatok felfüggesztése a kétoldalú katonai találkozókra és konferenciákra is vonatkozik, a magas szintű tárgyalásokra azonban nem. Így például Chuck Hagel amerikai és Szergej Soigu orosz védelmi miniszter továbbra is tárgyalóasztalhoz ülnek majd, írja a Guardian.

Az amerikai hadsereg nem könnyen hoz meg egy ilyen döntést, ezért a közelmúltban nem is került sor ilyen szankció bevezetésére. Nem függesztették fel katonai kapcsolataikat még az egyiptomi hadsereggel sem tavaly, annak ellenére, hogy az puccsot hajtott végre a megválasztott elnök ellen. „Megszakítani a katonai kapcsolatokat egy óriási lépés” – mondta Kevin Ryan, az amerikai hadsereg dandártábornoka és a Harvard nemzetvédelmi professzora.

Az Egyesült Államok ugyanakkor kizárta bármilyen olyan katonai beavatkozás lehetőségét, amely súlyosbítaná a helyzetet. A Guardian ugyanakkor megjegyezte, hogy az amerikai hadsereg vezetői ködösítettek azzal kapcsolatban, hogy lesz-e bármilyen katonai beavatkozás.