Erzsébet
1 °C
4 °C

Az USA felfüggesztette katonai kapcsolatait Oroszországgal

2014.03.04. 06:55

A Krím félszigeten kialakult helyzet miatt minden katonai kapcsolatát felfüggesztette Oroszországgal az Egyesült Államok, beleértve a közös hadgyakorlatokat és a kikötői látogatásokat is, jelentette be az amerikai védelmi minisztérium hétfőn éjjel. Az USA további gazdasági és diplomáciai szankciókkal is megfenyegette Oroszországot, és ennek első lépéseként felfüggesztette a kereskedelmi és befektetési tárgyalásokat Moszkvával.

Bár a Pentagon nagyra értékeli az Oroszországgal ápolt katonai kapcsolatokat,  „az ukrajnai események fényében most megszakítottuk ezeket” – mondta John Kirby ellentengernagy, a védelmi minisztérium szóvivője. A kapcsolatok felfüggesztése a kétoldalú katonai találkozókra és konferenciákra is vonatkozik, a magas szintű tárgyalásokra azonban nem. Így például Chuck Hagel amerikai és Szergej Soigu orosz védelmi miniszter továbbra is tárgyalóasztalhoz ülnek majd, írja a Guardian.

Az amerikai hadsereg nem könnyen hoz meg egy ilyen döntést, ezért a közelmúltban nem is került sor ilyen szankció bevezetésére. Nem függesztették fel katonai kapcsolataikat még az egyiptomi hadsereggel sem tavaly, annak ellenére, hogy az puccsot hajtott végre a megválasztott elnök ellen. „Megszakítani a katonai kapcsolatokat egy óriási lépés” – mondta Kevin Ryan, az amerikai hadsereg dandártábornoka és a Harvard nemzetvédelmi professzora.

Az Egyesült Államok ugyanakkor kizárta bármilyen olyan katonai beavatkozás lehetőségét, amely súlyosbítaná a helyzetet. A Guardian ugyanakkor megjegyezte, hogy az amerikai hadsereg vezetői ködösítettek azzal kapcsolatban, hogy lesz-e bármilyen katonai beavatkozás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?