Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a világ első műszíves betege

2014.03.04. 00:41 Módosítva: 2014.03.04. 00:41

Meghalt az a beteg, akinek a világon először ültetetett be decemberben teljes műszívet egy francia kutatócsoport - közölte hétfő este a párizsi George Pompidou Kórház. "Hetvenöt nappal azután, hogy egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő 76 éves betegnek beültettük az első teljes műszívet, amelyet a francia Carmat orvosbiológiai cég állított elő, a páciens 2014. március 2-án elhunyt" - olvasható a közleményben, amelyet az MTI idézett.

"Az okokat csak több orvosi és technikai adat mélyreható vizsgálatát követően lehet majd megállapítani" - tette hozzá a kórház. A szívelégtelenségben szenvedő és végső stádiumban lévő betegbe december 18-án egy 12 órás műtét során ültették be a Carmat orvosbiológiai cég által előállított műszívet a párizsi George Pompidou Kórházban Alain Carpentier professzor vezetésével.

A professzor több mint húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti. A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre, abban a reményben, hogy ezzel hosszú távon megoldható lesz az átültetésre alkalmas szívek hiánya.

A közleményben a George Pompidou Kórház jelezte, hogy az érintett orvosok "szeretnék hangsúlyozni az első tanulságok jelentőségét, amelyeket ebből az első klinikai kísérletből le tudtak vonni, a beteg kiválasztására, posztoperációs kezelésére és a felmerült nehézségek megelőzésére és kezelésére".