Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nobel-békedíjat Putyinnak!

2014.03.04. 20:49

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Edward Snowden amerikai informatikus és Malala Juszufzai, a pakisztáni tálibokkal szembeszálló tinédzser lány is a 2014-es Nobel-békedíjra jelöltek között van, írja az MTI.

Putyint tavaly októberben orosz közéleti személyiségek javasolták a díjra a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzés alá vonásában játszott szerepéért. Az orosz államfő győzelmi esélyei azonban  az ukrán konfliktus miatt a hírügynökségek szerint erőteljesen lecsökkentek. 

Ön szerint megérdemli Putyin a békedíjat?

 • 10847
  Nem
 • 7691
  Igen
 • 3178
  Majdan
 • 2277
  Janukovics
 • 682
  Talán

A Nobel-bizottságnak október 10-ig kell döntenie a díjazottról, vagy díjazottakról, de már most, az első ülésen leszűkítik a listát 25-40-es létszámra, április végéig pedig tucatnyira. 
Geir Lundestad, a bizottság elnöke elmondta, hogy évről évre egyre több jelölést kapnak a világ minden tájáról, olyan helyekről is, ahonnan korábban soha nem jelentkeztek e célból, ami szerinte a díj iránti érdeklődés növekedését tükrözi.

Az oslói Nobel-bizottság kedden, az első idei ülésén jelentette be, hogy rekord számú, 278 jelölt van, köztük 47 szervezet. A neveket a testület a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, de a felterjesztők maguk bejelenthetik. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség(NSA) titkos adatgyűjtési botrányát kirobbantó informatikus jelölését már korábban közölték több országban. A nevek között szerepel Ferenc pápáé is. A Nobel-békedíjat 1901-től ítélik oda, és 8 millió norvég korona (300 millió forint) jutalommal jár.