A nők harmada áldozat lesz

2014.03.05. 06:17

 Az Európai Unióban élő nők 33 százaléka szenvedett el fizikai vagy szexuális erőszakot 15 éves kora óta, ami 62 millió nőt jelent – mutatta ki a nők elleni erőszakról készült átfogó jelentésében az unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA).

 A Brüsszelben bemutatott tanulmány alapja 42 ezer nő megkérdezésével elvégzett reprezentatív felmérés volt – írta az MTI. Az adatokból kiderül, hogy a nők elleni erőszakcselekmények nagyon elterjedtek, ugyanakkor pedig nagyon kis arányban válnak ismertté, így következményekkel is csak csekély mértékben járnak az elkövetőkre nézve, mert viszonylag kevés ilyen esetet jelentenek be az erőszak elszenvedői.

A felmérés tanúsága szerint uniós összesítésben a nők 22 százaléka tapasztalt fizikai vagy szexuális erőszakot a partnere részéről, és szintén 22 százalék azok aránya, akik nem partnerüktől, hanem idegentől – vagy idegenektől is – elszenvedtek erőszakot. Tekintettel arra, hogy e két csoport részlegesen fedi egymást, összesen a nők egyharmada szenvedett el fizikai vagy szexuális erőszakot 15 éves kora után.

A 33 százalékos uniós átlaghoz képest kiugróan magas arányt, 52 százalékot mértek Dániában. Ott a partnertől elszenvedett erőszak aránya is lényegesen magasabb az átlagnál (33 százalék), a nem partner részéről elszenvedett erőszak aránya ugyanakkor megdöbbentően nagy, 40 százalék.

Az egyharmados uniós átlagnál szintén jóval magasabb arányt mutattak ki Finnországban (47 százalék), Svédországban (46 százalék), Hollandiában (45 százalék), valamint Franciaországban és Nagy-Britanniában (egyaránt 44 százalék). A legalacsonyabb arányokat (19 és 22 százalék között) Ausztriában, Cipruson, Horvátországban, Lengyelországban, Máltán, Spanyolországban és Szlovéniában mutatták ki. A magyarországi mutató 28 százalék, tehát az uniós átlag alatti.

A jelentős különbségek, illetve az a tény, hogy éppen azokon a területeken – Skandináviában, Hollandiában – mutatta ki a tanulmány a bántalmazások legmagasabb arányát, ahol a nők jogainak érvényesítése a leghangsúlyosabban van jelen, azzal is magyarázható, hogy az ott élő megkérdezettek mást tekintenek támadásnak, inzultusnak, mint azokban az országokban, ahol a magukat áldozatnak vallók aránya alacsonyabb.

Az Alapjogi Ügynökség kimutatása szerint az EU-ban az összes nő 5 százalékát erőszakolták meg. Azon nők közül, akik a szexuális erőszakot nem párkapcsolatban szenvedték el, majdnem minden tizedik esetben több elkövető is részt vett a cselekményben.

A nők 43 százaléka tapasztalta aktuális vagy korábbi partnere részéről a pszichikai erőszak valamilyen formáját, például azt, hogy a partner nyilvánosan megalázta, megtiltotta, hogy elmenjen otthonról vagy bezárta, arra kényszerítette, hogy pornográf anyagokat nézzen, illetve erőszakkal fenyegette.

Miként a 15 éves kor után elszenvedett erőszak átlagos előfordulási aránya uniós szinten egyharmad, ugyanígy a nők 33 százaléka szenvedett el gyermekkorában fizikai vagy szexuális bántalmazást felnőtt részéről. Ezen belül 12 százalékuk élt át gyermekkorában szexuális bántalmazást, és e cselekmények felét számukra ismeretlen férfi követte el. E bántalmazási esetek legtöbbje esetében a felnőtt megmutatta a nemi szervét, vagy megérintette a gyermek nemi szervét vagy mellét.

A nők 11 százaléka tapasztalt nem helyénvaló közeledést az internetes közösségi oldalakon, illetve kapott szexuális tartalmú e-maileket vagy sms-üzeneteket.

A szexuális zaklatásnak áldozatul esett nők 32 százaléka válaszolta azt a FRA kérdezőbiztosainak, hogy az elkövető a főnöke, munkatársa vagy ügyfele volt.

A párkapcsolaton belüli erőszak legsúlyosabb eseteit az áldozatok 67 százaléka nem jelentette be a rendőrségnek vagy más szervezetnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport