Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mi a fene van a te magyarjaiddal?

2014.03.05. 16:56

Trollok árasztották el a Heti Válasz lengyel vendégszerzőjét, miután megrótta Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök nem ítélte el egyértelműen az oroszokat ukrajnai üzelmeik miatt. 

A Rzeczpospolita újságírója egy újabb posztjában írja le, hogy Kumin Ferenc, a kormány hivatalos magyarázóembere írt neki egy levelet, melyben elmagyarázta, hogy  

a magyar kormány képviselői minden vonatkozó egyeztetésen részt vettek, és a lehető leghatározottabban elítélték az erőszakos eseményeket.

Gizinskit azonban ez nem győzte meg, sőt, hosszabban is értekezik posztjának fogadtatásáról. Leírja, hogy sok gyalázkodó levelet kapott; volt, aki szerint Gizinski "komcsi bérenc" akitől egyetlen betűt ne közöljön többé a Heti Válasz, de a fordítottja is előfordult, amikor valaki "békemenetes Orbán-seggnyaló"-nak titulálta.

Gizinski azt bevallja, hogy a posztjában tévedett, mivel tényleg van valaki, aki még Orbánnál is erőtlenebbül reagált az orosz agresszióra: Robert Fico szlovák elnök. Csakhogy a lengyel publicista szerint azért Fico nem lehet szint olyasvalakinek, aki a "ruszkik haza" felkiáltással kezdte pályafutását, és a grúz háború idején Lech Kaczynski mellé állt az orosz agresszió kritizálásában.

Orbán Viktornak ezek az események olyan szintet jelöltek ki, amely egy életre morális kötelességet jelent. Ahogy a rómaiak mondták: noblesse oblige.

Azt most hagyjuk, hogy ez egy francia kifejezés, mert a lényeg az, hogy Gizinskit - aki állítása szerint nagyon is képben van a magyar történésekkel - nem nagyon győzik meg Martonyi János „túlzottan óvatos” szavai, és látja, hogy eddig Orbán Viktor sem állt elő egy „egyenes, merész beszéd”-del. Gizinski azt írja Kuminnak, hogy csalódottságában nicns egyedül, sokan kérdezik tőle Varsóban:

Mi a fene van a te magyarjaiddal?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?