Tömeges halál iraki merényletekben

2014.03.06. 22:42

Legalább negyvenkét ember meghalt és több mint száztízen megsebesültek robbantásos merényletekben és fegyveres összecsapásokban csütörtökön Irakban a hatóságok közlése szerint.

Délután Bagdad öt különböző kerületét is detonáció rázta meg, a parkoló autókba rejtett pokolgépek az iraki főváros forgalmas pontjain, bevásárlóhelyeken, egy üzleti negyedben, illetve egy kávézó mellett robbantak.

Robbantásokat követtek el a Bagdadtól délre fekvő Hilla és Iszkanderíja városában, valamint a fővárostól északra található Misadában is.

Lövöldözés is volt

Ezzel párhuzamosan a nap folyamán a szélsőséges iszlamisták kezén lévő nyugati Fallúdzsa városában legalább öt ember meghalt és tizenhárom megsebesült a fegyveresek és a hadsereg közti összecsapásokban.

A Szíriában is aktív, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthetőIraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szervezet fegyveresei december végén fészkelték be magukat Fallúdzsába és a közeli tartományi székhelyre, Ramádiba, ahonnan aziraki hadsereg hetek óta sikertelenül próbálja kifüstölni őket.

Irakban 2013 óta újra megszaporodtak az erőszakcselekmények, elsősorban szélsőséges szunnita lázadók hajtanak végre támadásokat a síita vezetés ellen. A helyzetet még inkább súlyosbítja a szomszédos Szíriában dúló polgárháború, s a határon szabadon átjáró dzsihadista alakulatok terrorja mindkét oldalon. Idén eddig már közel 1800-an vesztették életüket azIrakon végigsöprő erőszakhullámban, tavaly az ENSZ adatai szerint 8868 ember halt meg terrorcselekményekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport