Jenő
-3 °C
6 °C

Nem indulhat a választáson, mert meleg

2014.03.07. 14:03

Szodómia miatt öt év börtönre ítélték Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt pénteken, Anwar a döntés következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson – közölte az állami hírügynökség.

Az MTI szerint karizmatikus ellenzéki politikus óvadék ellenében szabadlábon maradhat, amíg a legfelsőbb bíróság dönt a fellebbezési kérelméről. Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra.

A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata. A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg Anwart, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A malajziai felső bíróság 2012-ben felmentette Anwart, de a kormány fellebbezett.

A 66 éves férfi a mostani ítélet következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson az ország leggazdagabb államának számító Selangorban. "Ez a tárgyalás egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire" - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogi szervezet munkatársa.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, szerinte mindkét esetben politikai indíték húzódik mögötte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?