Huba
17 °C
33 °C

Nem indulhat a választáson, mert meleg

2014.03.07. 14:03

Szodómia miatt öt év börtönre ítélték Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt pénteken, Anwar a döntés következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson – közölte az állami hírügynökség.

Az MTI szerint karizmatikus ellenzéki politikus óvadék ellenében szabadlábon maradhat, amíg a legfelsőbb bíróság dönt a fellebbezési kérelméről. Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra.

A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata. A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg Anwart, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A malajziai felső bíróság 2012-ben felmentette Anwart, de a kormány fellebbezett.

A 66 éves férfi a mostani ítélet következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson az ország leggazdagabb államának számító Selangorban. "Ez a tárgyalás egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire" - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogi szervezet munkatársa.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, szerinte mindkét esetben politikai indíték húzódik mögötte.