Erzsébet
1 °C
4 °C

Özönlenek a magyarok Németországba

2014.03.07. 13:08

2013-ban az egy évvel korábbihoz képest 26,3 százalékkal nőtt a Németországban élő magyarok száma – írja az MTI a külföldi állampolgárok adatbázisa (AZR) alapján. Ez az egyik legnagyobb mértékű növekedés az adatbázisban szereplő összes országot nézve.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteki közleménye szerint a Németországban élő külföldieket nyilvántartó adatbázisban összesen 7,6 millió embert regisztráltak 2013 végén, ami éves szinten 5,8 százalékos növekedés és történelmi csúcs.

A magyar állampolgárok száma 28 216-tal 135 614-re emelkedett a 2012 végén nyilvántartott 107 398-ról. A növekedés mértéke alapján összeállítható listán Magyarország Szíria és Románia után a harmadik helyen áll, a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok közül pedig az első.

Az AZR-ben nyilvántartott magyarok száma az utóbbi években folyamatosan emelkedett, a 100 ezres határt 2012-ben lépte át. A Németországban élő magyar állampolgárok többsége, 61,7 százaléka férfi, 65 ezren vannak az egyedüllálók, a két legnagyobb csoport a 25-35 és a 35-45 éveseké, mindkét korcsoportba nagyjából 38 ezren tartoznak.

Az AZR-ben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező és a menedékkérő külföldi állampolgárokat tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. Az AZR-ből az adatokat kijelentkezés, elhalálozás vagy a német állampolgárság felvétele esetén törlik.

Vajon mennyivel lehet többet keresni külföldön, és a fix költségek levonása után is megéri kimenni? Programozóként vagy pincérként próbáljuk megcsinálni a szerencsénket? Év eleji összeállításunkban azt vizsgáltuk meg, miért mennek külföldre a magyarok, és jobban érzik-e magukat, mint azok, akik itthon maradnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?