Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Tengerbe zuhant egy malajziai utasszállító

2014.03.08. 07:14

A vietnami Tho Chu sziget közelében a tengerbe zuhant a malajziai légitársaság fél napja eltűnt utasszállító repülőgépe, fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, írja az MTI. Több órás várakozás után

A Boeing 777-200-as típusú gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor szombat hajnalban, két órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A gép ekkor Vietnam légterében volt, vagyis nem lépett Kína légterébe, és nem is vette fel a kapcsolatot a kínai légi irányítással.

Tho Chu szigete, amelynek közelében a Malaysia Airlines a tengerbe zuhanhatott, a Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mati városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra.

A légitársaság közlése szerint 14 ország állampolgára - köztük két gyerek - utazott a gépen: a legtöbben, 153-an kínaiak, 38-an malajziaiak, 12-en indonéziaiak, 7-en ausztrálok, illetve még amerikai, francia, új-zélandi, kanadai, tajvani, ukrán, orosz, olasz, holland és osztrák állampolgárok voltak a fedélzeten. Magyar állampolgárok tehét nincsenek a lezuhant repülőn.

Amióta 1995-ben levegőbe emelkedtek a Boeing 777-esek, nem történt velük baleset, egészen tavaly nyárig, amikor egy ugyanilyen gép lezuhant landoláskor San Franciscóban. Az Asiana Airlines légitársaság gépének három utasa halt meg.

A CNN amerikai hírtelevízió által megszólaltatott szakértők szerint a Boeing 777-200 biztonságos és rendkívül korszerű, erősen "automatizált" gép, amelyet nagyon jól ismernek a malajziai pilóták. A malajziai légitársaság száz gépéből 15 Boeing 777-es. A CNN-nek nyilatkozó szakértők többször hangsúlyozták, hogy a Malaysia Airlines megbízható légitársaság, tulajdonában lévő gépeivel nagyon ritkán adódnak gondok. A gépet ráadásul tapasztalt pilóta vezette, aki már több mint 18 ezer órát volt a levegőben, és 1981 óta áll a maláj légitársaság alkalmazásában.

A Boeing eddig összesen 88 ilyen gépet adott el világszerte.