Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olajfoltot láttak a malajziai repülő eltűnésének helyén

2014.03.08. 14:22

Egy 20 kilométer hosszú olajfoltot vettek észre a tengeren azon a környéken, ahol eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt egy Boeing 777-es repülőgépe, 239 emberrel a fedélzetén, írja a New York Times. Az olajfoltokat a vietnami légierő vette észre, és szakértőik szerint a folt nagyon hasonlít a repülőgépek üzemanyaga által hagyott nyomokra.

tag-reuters
Fotó: Trung Hieu/Thanh Nien Newspaper / Reuters

A gépet üzemeltető malajziai légitársaság még mindig eltűntként kezeli a repülőt, és nem ismerte be, hogy lezuhant volna. A Boeing 777-200-as típusú gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor szombat hajnalban, két órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A gép ekkor Vietnam légterében volt.

Ahmad Juahari Yahya, a malajziai  nemzeti légitársaság igazgatója szerint az is lehetséges, hogy a gépnek sikerült biztonságosan landolnia valahol. A légitársaság jelenleg ezt is próbálja ellenőrizni.  A repülőt a tengeren a vietnami és a maláj flotta hajói is nagy erőkkel keresik.

Az olajfoltról egyelőre nem tudják megmondani, hogy a Thaiföldi-öböl vietnami vagy malajziai bejáratához fekszik-e közelebb. Amikor a gép utoljára jelet adott magáról, körülbelül pont a két ország között volt félúton, 10 ezer méter magasan. A légtérben jó időjárási körülmények uralkodtak, amikor a repülő eltűnt.

Amióta 1995-ben levegőbe emelkedtek a Boeing 777-esek, nem történt velük baleset, egészen tavaly nyárig, amikor egy ugyanilyen gép lezuhant landoláskor San Franciscóban. Az Asiana Airlines légitársaság gépének három utasa halt meg.

A CNN amerikai hírtelevízió által megszólaltatott szakértők szerint a Boeing 777-200 biztonságos és rendkívül korszerű, erősen "automatizált" gép, amelyet nagyon jól ismernek a malajziai pilóták. A malajziai légitársaság száz gépéből 15 Boeing 777-es. A CNN-nek nyilatkozó szakértők többször hangsúlyozták, hogy a Malaysia Airlines megbízható légitársaság, tulajdonában lévő gépeivel nagyon ritkán adódnak gondok. A gépet ráadásul tapasztalt pilóta vezette, aki már több mint 18 ezer órát volt a levegőben, és 1981 óta áll a maláj légitársaság alkalmazásában.