Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

99 százalékos részvétel, 100 százalék a kormánypártnak

2014.03.09. 21:22

Szinte száz százalékos részvételi arány mellett zajlott le vasárnap Észak-Koreában az első parlamenti választás Kim Dzsongun hatalomra kerülése óta. Az MTI szerint csak néhány külföldön tartózkodó állampolgár, valamint pár tengeren hánykolódó halász nem adta le a szavazócédulát este hat óráig.

A teljesen formális procedúrán a Legfelsőbb Népi Gyűlés 687 tagjáról kellett szavazniuk a 17. életévüket betöltött észak-koreaiaknak. A diktatúrákban bevett gyakorlatnak megfelelően egyébként a Legfelsőbb Népi Gyűlésnek alig van valódi hatalma, szerepe kimerül abban, hogy minden elé tett dokumentumot nagy egyetértéssel megszavaz.

A választás ezért inkább a rendszer ünnepének számít, az állami tévén a szavazóhelyiségekhez vezető úton végigtáncoló embereket lehetett látni, akik

tovább akarják erősíteni a forradalmi hatalmat

A propagandán kívül a választás azonban arra is jó, hogy a rezsim kvázi népszámlálást tartson, és ötévente tesztelje a helyi pártszervek mozgósító képességét. A választás eredményét hivatalosan még nem tették közzé, de meglepetésre senki ne számítson; valószínűleg a 2009-es eredmény fog megismétlődni, amikor is a 687 jelölt – többes jelölés természetesen nincs – mindegyike a szavazatok száz százalékát szerezte meg, a részvételi arány pedig 99,98 százalékos volt.

A választáson maga Kim Dzsongun is indult, méghozzá a sok szimbolikát magában hordozó 111. szavazókörben, amely a Pektu-hegyet, az ország legmagasabb pontját is magában foglalja. Az észak-koreai kánon szerint ezen a 2744 méter magas hegyen született a vezető apja, Kim Dzsongil. Persze a valóságban Kim Dzsongil egy felhőkbe burkolózó hegycsúcsnál sokkal kevésbé romantikus helyen, a Szovjetunióban jött világra.