Piroska
3 °C
4 °C

Amerika nem szereti az orosz Krímet

2014.03.09. 17:59

Az Egyesült Államok nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, ha a régió lakosai így döntenének a jövő héten megrendezendő népszavazáson – jelentette ki vasárnap Tony Blinken amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A többségében oroszok lakta Krímben március 16-án tartanak népszavazást arról, hogy az Ukrajnához tartozó félsziget Oroszország részévé váljon-e – írja az MTI.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország fokozott nemzetközi nyomás alá kerül majd a krími népszavazás következtében. „Először: ha megtörténik a Krím annektálása, azaz egy olyan referendum, amely Ukrajnából Oroszországba helyezi át a Krímet, akkor azt nem fogjuk elismerni és a világ nagy része sem. Másodszor: a nyomás, amelyet eddig is gyakoroltunk (Moszkvára), a partnerekkel és a szövetségesekkel egyeztetve, növekedni fog" – mondta Blinken.

Blinken emlékeztetett rá, hogy az eddigi szankciók életbe léptetésekor az amerikai elnök és az Európai Unió is jelezte, hogy csak az első lépések történtek meg. Barack Obama amerikai elnök korábban bejelentette, hogy a Krímben megtartandó referendum sérti a nemzetközi jogot és az ukrán alkotmányt.

Washington a héten vízumtilalmat jelentett be a krími orosz intervenció felelőseivel szemben és befagyasztotta az érintettek amerikai számláit. Az intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnökre nem terjednek ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!