Antal, Antónia
3 °C
9 °C

25 év a tel-avivi buszrobbantónak

2014.03.10. 18:10
Huszonöt év szabadságvesztésre ítélték hétfőn Izraelben a 2012 novemberében elkövetett tel-avivi buszrobbantás egyik tettesét.

A merényletben huszonnyolc ember sebesült meg, de senki sem halt meg. Mohammed Mafardzsa - aki a támadás idején tizennyolc éves volt - már tavaly decemberben bűnösnek vallotta magát, és beismerte, hogy ő helyezte el a robbanószerkezetet a buszon, amely a védelmi minisztérium épületétől nem messze repült a levegőbe, jelenti az MTI.

A vádlottat a tel-avivi kerületi bíróság egyebek mellett több tucat ember ellen elkövetett emberölési kísérlet, az ellenséggel való szövetkezés és pokolgépes támadás miatt ítélte összesen huszonöt év börtönbüntetésre. Mafardzsa az izraeli Modiin városában dolgozott és a családegyesítési tervnek köszönhetően rendelkezett izraeli papírokkal. 

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat nyomozása során fény derült arra is, hogy Mafardzsát egy terrorsejt vezetője, Ahmed Músza ciszjordániai palesztin toborozta, és ő léptette működésbe mobiltelefonnal a robbanószerkezetet. Músza ellen még folyik a per. 

A vádlottak a merénylettel meg akarták torolni a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik katonai vezetőjének, Ahmed el-Dzsaabarinak a kivégzését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!