Angelika
-4 °C
3 °C

Eltűnt maláj gép: iráni férfi vette a gyanús utasok repülőjegyét

2014.03.10. 18:46 Módosítva: 2014.03.10. 19:06
Tovább folytatódik a nyomozás a Malajzia és Vietnam között nyomtalanul eltűnt repülőgép rejtélyének kiderítésére: a korábban ázsiainak vélt, hamis útlevéllel az utasszállítóra felengedett két utas egyikét sikerült azonosítani, de mindkettőjükről kiderült, hogy nem ázsiai arcvonásúak - közölték hétfőn a malajziai hatóságok.

A malajziai hatóságok szerint egy Kazem Ali nevű iráni férfi vette meg azt a két repülőjegyet, amivel a hamis útlevelekkel utazó két férfi felszállt a szombaton eltűnt és azóta sem talált malajziai repülőre, írja a CNN.

Ali azt mondta, hogy két barátjának vette a jegyeket, akik haza akartak menni Európába. A foglalást az iráni férfi telefonon intézte, aztán vagy ő, vagy valaki a nevében készpénzben fizetett a jegyekért.

Azharuddin Abdul Rahman, a malajziai Polgári Légiközlekedési Hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy újra és újra megvizsgálták a videofelvételeket és a fotókat, amelyek alapján megállapítható, hogy a két utas nem ázsiai. Egyiküket sikeresen azonosította a rendőrség, nevét és állampolgárságát azonban nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, jelenti az MTI.

Zahid Hamini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a két férfi ázsiainak tűnik, és a politikus amiatt mérgelődött, hogy az útleveleket ellenőrző tisztségviselőknek miért nem lett gyanús a két európai néven utazó ázsiai férfi.

A thaiföldi rendőrség és az Interpol közben kihallgatta annak az utazási irodának a tulajdonosait Pattaya üdülőhelyen, amely eladta az pusztán odautazásra szóló, nem retúr repülőjegyet a lopott útlevéllel utazó két férfinak.

A hatóságoknak hétfő estig nem sikerült a Malaysia Airlines Boeing 777 típusú utasszállító gép nyomára bukkanniuk, amelyen összesen 239 utas volt. A repülőgép Malajzia és Vietnam között tűnt el a radarernyőkről anélkül, hogy előtte bármilyen probléma felmerült volna, vagy a pilóták vészjelzést adtak volna le.

Több ország 34 repülőgépe és 40 hajója indult az eltűnt utasszállító keresésére. Száz kilométeres sugarú kör területét kutatják át, a kör középpontja az a hely, ahol a gép utoljára jelt adott magáról. Mindeddig tévesnek bizonyultak a repülő  vélt nyomai: egy narancssárga tárgyat a gép mentőcsónakjának hittek, ám kiderült, hogy csupán mohával borított szeméthalom, egy olajfoltról pedig azt gondolták, hogy esetleg a repülőgép üzemanyagtartályából származik, ám laboratóriumi vizsgálat cáfolta a feltevést. 

A hatóságok továbbra sem tudják, mi okból tűnt el az utasszállító. Szakértők szerint történhetett robbanás, végzetes motorhiba, terrortámadás, nagyon erős légörvény, hibázhattak a pilóták, de akár öngyilkosságot is elkövethettek. A lopott útlevelekkel utazó két férfi ügye mindenesetre felerősítette azt a felvetést, hogy bűncselekmény történhetett. 

Amíg a hatóságok nem találják meg a repülőgép roncsait, nem állítható bizonyosan, hogy az utasszállító lezuhant, ám napokba, sőt hetekbe telhet, amíg a Boeing nyomára bukkannak, még akkor is, ha nagy erőkkel keresik a repülőgépet.