Valér
-1 °C
0 °C

Horogkeresztet fújtak a svéd iskola falaira

2014.03.10. 18:26

Vasárnap éjszaka rasszista falfirkák jelentek meg a stockholmi Vasa Real iskola falain, amelyben a svéd tanterv mellett héber és zsidó kultúrát, nyelvet és vallást is magában foglaló kiegészítő órákat is lehet választani – írja az MTI.

Az iskola falaira horogkereszteket és antiszemita szlogeneket festettek, például az "Undorító zsidók" és "Heil Hitler" feliratok jelentek meg az iskola falán. Az angol nyelvű svéd portál, a The Local azt írja, egy felháborodott szülő arról panaszkodott Twitterén, hogy a lányának náci feliratokkal kell találkoznia az iskolájában egy átlagos hétfő reggel.

Johanna Engman, az iskola igazgatónője "borzalmasnak és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket. A falfirkákat hétfő reggel eltávolították.

Ugyanabban a kerületben egy másik oktatási intézmény, egy multikulturális családból származó gyerekeket befogadó gimnázium is vandálok áldozatául esett. 

A hét végén négy ember sebesült meg Malmö városban, ahol egy feminista tüntetésen részt vevő baloldali aktivisták és a Svéd Demokraták nevű neonáci párt tagjai csaptak össze. Januárban ismeretlen elkövetők egy stockholmi mecset kapujára festettek horogkereszteket.

Jelenleg is bírósági eljárás folyik egy svéd neonáci mozgalom tagjai ellen, akik a főváros egyik negyedében rátámadtak egy rasszizmus elleni felvonulás résztvevőire. A tüntetők a környéken elszaporodó náci graffitik ellen tiltakoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!