Gusztáv
3 °C
7 °C

Kim Dzsongunnak megvan a háromharmad

2014.03.10. 09:36

Százszázalékos eredményt ért el Kim Dzsongun észak-koreai vezető a pektu-hegyi választókerületben (a Pektu hegy egyébként Észak-Korea legmagasabb pontja, a kínai határon fekszik).

Az állami hírügynökség szerint az eredmény a koreai nép teljes támogatását tükrözi – más kérdés, hogy a szavazólapokon választókerületenként egy név volt feltüntetve a vasárnapi választáson. A 687 választókerület szavazóinak feladata, hogy igennel vagy nemmel szavazzanak a jelöltre.

A többi választókerület szavazatait még nem hozták nyilvánosságra. 2009-ben a hivatalos eredmény szerint 99 százalékos részvételi arány mellett 100 százalékos volt a jelöltek támogatottsága. 

Kim egyébként maga is szavazott, az állami hírügynökség képein húga társaságában vonult az urnához. Húga, aki állítólag maga is magasrangú tisztségviselő, 26 vagy 27 éves.

A BBC emlékeztet: Kim hatalomra kerülése (Kim Dzsongil 2011-es halála) óta most először erősítették meg hatalmát parlamenti választáson. Észak-Koreában ötévente vannak választások, a parlament hivatalos neve Legfelsőbb Népi Gyűlés, ahol minden küldött a munkáspártot is magába foglaló Demokratikus Mozgalom a Szülőföld Egyesítéséért párthoz tartozik. A gyűlés ritkán ülésezik, a döntéseket gyakran az elnökség hozza meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!