Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kim Dzsongunnak megvan a háromharmad

2014.03.10. 09:36

Százszázalékos eredményt ért el Kim Dzsongun észak-koreai vezető a pektu-hegyi választókerületben (a Pektu hegy egyébként Észak-Korea legmagasabb pontja, a kínai határon fekszik).

Az állami hírügynökség szerint az eredmény a koreai nép teljes támogatását tükrözi – más kérdés, hogy a szavazólapokon választókerületenként egy név volt feltüntetve a vasárnapi választáson. A 687 választókerület szavazóinak feladata, hogy igennel vagy nemmel szavazzanak a jelöltre.

A többi választókerület szavazatait még nem hozták nyilvánosságra. 2009-ben a hivatalos eredmény szerint 99 százalékos részvételi arány mellett 100 százalékos volt a jelöltek támogatottsága. 

Kim egyébként maga is szavazott, az állami hírügynökség képein húga társaságában vonult az urnához. Húga, aki állítólag maga is magasrangú tisztségviselő, 26 vagy 27 éves.

A BBC emlékeztet: Kim hatalomra kerülése (Kim Dzsongil 2011-es halála) óta most először erősítették meg hatalmát parlamenti választáson. Észak-Koreában ötévente vannak választások, a parlament hivatalos neve Legfelsőbb Népi Gyűlés, ahol minden küldött a munkáspártot is magába foglaló Demokratikus Mozgalom a Szülőföld Egyesítéséért párthoz tartozik. A gyűlés ritkán ülésezik, a döntéseket gyakran az elnökség hozza meg.