Jenő
-2 °C
6 °C

Magyar pártot tiltana be a Szvoboda

2014.03.10. 18:58

A magát nyíltan nacionalistának valló Szvoboda párt azt kezdeményezte az ukrán főügyészségnél, hogy tiltsák be az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártot (UMDP), amelynek elnöke, Gajdos István februárig a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártjának parlamenti frakciójában ült.

A listán bejutott politikus öt kárpátaljai társával együtt februárban lépett ki. Korábban egyértelműen kiállt az ellenzéki megmozdulások nyomán leváltott államfő mellett – aki jelenleg Oroszországban tartózkodik és továbbra is magát tekinti Ukrajna legitim vezetőjének , januárban pedig a magyar képviselő azok között volt, akik megszavazták a tüntetések elleni fellépését megkönnyítő törvényeket. (A már a érvénytelenített törvények elfogadása adott újabb lendületet a tiltakozásoknak, amelyek során a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel.)

UMDSZ, UMDP

Bár Gajdos – aki jelenleg független képviselőként a hatalomra jutott ellenzéki kormánykoalíciót támogatja – az UMDP mellett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) is az elnöke, utóbbi betiltását nem kezdeményezte a legutóbbi parlamenti választásokon bekerült, 10 százalék feletti támogatással bíró párt. (Az UMDP 2006-ben jött létre, a magyarázat szerint a választási előírások miatt kényszerültek arra, hogy külön párt is alakuljon az UMDSZ mellett.)

Bár az UMDSZ-szel nem felhőtlen a viszonya a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) sem, hétfőn a szervezet szintén kiállt a Szvoboda kezdeményezése ellen.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye hangsúlyozza, hogy „Gajdos majdanellenes megnyilvánulásait, valamint azt, hogy antidemokratikus törvényeket szavazott meg" a KMKSZ korábban is elítélte, ám jelenleg a Szvobodával együtt a parlamenti többség tagja.

„A képviselővel kapcsolatos problémákat a koalíción belül kell kezelni, s nem egy párt betiltásával, mert ez a demokrácia alapelveinek megkérdőjelezését jelenti.” – tudatta a közlemény.

Az élet majd felülírja

„Nincsen meg a mechanizmusa egy párt betiltásának, ez csupán a Szvoboda provkációja"  mondta az Indexnek Kincs Gábor. Az UMDSZ-ből 2012-ben kilépett politikus szerint a Szvoboda csak azt akarja elérni, hogy beszéljenek róla, egyébként nincsen jelentősége nyilatkozatuknak. "Nem lehet pártokat betiltani, mindenkinek van helye a nap alatt" – mondta.

Kincs szerint nem valószínű, hogy az új hatalom központi akaratává válhatnának az ilyen nacionalista kezdeményezések. Ez már látszik abból is, hogy Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő nem írta alá a parlament döntését, amely érvénytelenítette volna a 2012-es – nagyvonalú, ám a gyakorlatban eddig nem érvényesített – nyelvtörvényt.

„A krími helyzethez is nagyrészt az a parlamenti döntés vezetett, ilyet nem lett volna szabad csinálni" – mondta a Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fórumának elnöke. Szerinte az EU-integrációt célul kitűző új hatalomra lehet is érdemben hatniuk az EU tagjainak, hogy nyíltan nemzetiségellenes kezdeményezések ne is merüljenek fel. Ebben nagy szerepük lehet a magyarországi pártoknak is.

Kárpátalja magyarok nélkül

Aggasztó jeleket azonban látott a magyar politikus is: amikor az ungvári megyeházán a tiltakozók népgyűlést alakítottak, akkor az épület előtt zsákokból emelt barikádokon valakik "Kárpátalját magyarok nélkül" feliratú lapokat szórtak el. "Bementem hozzájuk a megyeházára, és szóltam, persze senki sem vállalta magára. Öt perc múlva viszont eltűntek a feliratok" – emlékezett vissza Kincs, aki egyébként két éve azért hagyta el az UMDSZ-t, mert nem értett egyet azzal, hogy Gajdos egyértelműen elkötelezte magát Janukovics mellett.

"Sajnos van egy ilyen posztszovjet beidegződés, hogy azután a bika után kell menni, amelyiken kolomp van" – írta körül plasztikusan a politikai opportunizmus fogalmát Kincs, hozzátéve, hogy kevés haszna volt Beregszásznak abból, hogy egykori polgármestere a parlamentben ült.

Elbátortalanít az útlevél

Kincs úgy látja, sokkal fontosabb volna, hogy az önkormányzatokban, a helyhatósági választásokon szerepelve legyen minél hangsúlyosabb a magyarok jelenléte. Tapasztalata szerint azonban sokan azok közül, akik élve az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségével magyar állampolgárságot szereztek, inkább nem akarnak aktívan részt venni a helyi politizálásban. Ukrajnában ugyanis tilos a kettős állampolgárság – legalábbis ilyen értelmezése is van az alkotmánynak –, és sokan attól tartanak, hogy ha aktívan politizálnának, akkor ennek a politikai ellenfelek gyorsan utánajárnának.

Igaz, Kincs reményei szerint, ha Ukrajna "valóban európai civilizáció része lesz", akkor a kettős állampolgárság intézménye sem lesz tilos, így azok sem lesznek elbátortalanítva, akiknek már van magyar útlevelük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?