Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Felgyújtották a honfoglalási emlékművet

2014.03.11. 15:08 Módosítva: 2014-03-11 18:09:14

Két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.

A vereckei emlékmű felgyújtását a tavaly felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek visszanézésekor vették észre a KMKSZ ungvári központi irodájának munkatársai.

A felvételeken látható, amint hétfő este, budapesti idő szerint 21 órakor két, maszkot viselő ember kannákkal felmászik az emlékmű tetejére, és folyadékot locsol felületére. Az egész akció megtekinthető ezen a videón, az akció 4:20 körül kezdődik:

Az is megfigyelhető, hogy az egyik elkövető, már a földön, lelocsolja az emlékmű középpontjában álló oltárkövet, és meggyújtja a folyadékot.

A Vereckei-hágó közelében található Verbjazs (Verebes) község polgármestere helyszíni szemlét tartott az emlékműnél kedd délben, és elmondta, hogy megrongálódott az oltárkő és korom borítja az emlékmű felületét.

Súlyos provokáció

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) súlyos magyarellenes provokációként értékeli az esetet. 

„A jelenlegi ukrajnai helyzetben a magyar közösség ellen elkövetett szimbolikus erőszakcselekedet különösen fenyegető” – állapítja meg közleményük.

A 2008-ban állított emlékművet nem először rongálják meg, 2012 augusztusában például "Halál a magyarokra", "Ez itt Ukrajna" feliratok és önkényuralmi jelképek kerültek rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?