Zoltán
21 °C
36 °C

Felgyújtották a honfoglalási emlékművet

2014.03.11. 15:08 Módosítva: 2014.03.11. 18:09

Két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.

A vereckei emlékmű felgyújtását a tavaly felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek visszanézésekor vették észre a KMKSZ ungvári központi irodájának munkatársai.

A felvételeken látható, amint hétfő este, budapesti idő szerint 21 órakor két, maszkot viselő ember kannákkal felmászik az emlékmű tetejére, és folyadékot locsol felületére. Az egész akció megtekinthető ezen a videón, az akció 4:20 körül kezdődik:

Videón a honfoglalási emlékmű felgyújtása

Az is megfigyelhető, hogy az egyik elkövető, már a földön, lelocsolja az emlékmű középpontjában álló oltárkövet, és meggyújtja a folyadékot.

A Vereckei-hágó közelében található Verbjazs (Verebes) község polgármestere helyszíni szemlét tartott az emlékműnél kedd délben, és elmondta, hogy megrongálódott az oltárkő és korom borítja az emlékmű felületét.

Súlyos provokáció

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) súlyos magyarellenes provokációként értékeli az esetet. 

„A jelenlegi ukrajnai helyzetben a magyar közösség ellen elkövetett szimbolikus erőszakcselekedet különösen fenyegető” – állapítja meg közleményük.

A 2008-ban állított emlékművet nem először rongálják meg, 2012 augusztusában például "Halál a magyarokra", "Ez itt Ukrajna" feliratok és önkényuralmi jelképek kerültek rá.