Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Légi csapás Gázában: 3 halott

2014.03.11. 14:28
Három palesztin fegyveres meghalt a Gázai övezetben egy izraeli légi csapásban kedden, néhány órával az után, hogy egy pilóta nélküli megfigyelő repülőgép lezuhant a környéken.

Az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezet szerint Izrael légi csapást hajtott végre a Hamász palesztin radikális szervezet irányította övezetben, és ennek következtében a csoport három tagja vesztette életét - adta hírül az MTI.

Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy tüzérségi lövedékekre válaszolt az ellencsapással. "A terroristáknak tudniuk kell, hogy az agressziónak ára van" - mondta Peter Lerner alezredes, a fegyveres erők szóvivője, hozzátéve, hogy a légierő az izraeli civilek elleni további csapásokat akarta megakadályozni a célzott támadással.

A hadsereg nem sokkal ezt megelőzően arról számolt be, hogy egy Skylark típusú felderítőgép műszaki hiba következtében lezuhant a Sínai-félszigetet és a Gázai övezetet elválasztó rafahi átkelőhely közelében. A zsidó állam drónokkal deríti fel az Izrael-ellenes fegyveres csoportok tevékenységet. A Hamász harcosai elmondták, hogy miután Gáza déli részében begyűjtötték a repülőgép roncsait, átadták az övezet biztonsági erőinek. További részletek egyelőre nem ismertek.

Izrael nem közölte, hogy a pilóta nélküli gépből kinyerhetőek-e titkos információk, úgy tudni azonban, hogy a Skylark olyan biztonsági berendezésekkel van felszerelve, amelyek illetéktelenek számára lehetetlenné teszik a dekódolását.

Szakértők szerint az erőszak fokozódása miatt a helyzet azzal fenyeget, hogy vége szakad az Izrael és a Hamász közti, közel másfél éve tartó tűzszünetnek. A fegyvernyugvási egyezményt a százkilencven ember halálát okozó "nyolcnapos háború" után kötötték 2012 novemberében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?