Ágnes
-5 °C
2 °C

Az ukrán hadsereg nem avatkozik be Krímben

2014.03.12. 06:17

 Az ukrán hadsereg nem fog beavatkozni az orosz erők által ellenőrzött Krím félszigeten, mert azzal védtelenné tenné az Oroszországgal közös, keleti határát - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök a francia hírügynökségnek.

A fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő Turcsinov az MTI szerint az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után nyilatkozva kijelentette: "Nem fogunk tudni hadműveletet kezdeni a Krímben, mert azzal csupasszá tennénk a keleti határt, Ukrajna védtelenné válna, s az orosz katonák csak erre várnak. (...) Ukrajna keleti határán jelentős harckocsizó egységeket vontak össze" - mondta.

Turcsinov egyébként merő komédiának nevezte a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról vasárnapra kiírt népszavazást, amelynek megtartásáról szavai szerint "a Kreml irodáiban" döntöttek.

"Ez egy komédia, a Krím lakosságának többsége bojkottálni fogja ezt a provokációt" - hangoztatta az ukrán vezető, aki az új kijevi hatalom tervei szerint a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztásokig marad hivatalában. Szerinte a Krímet ellenőrző katonáknak eszük ágában sincs rendesen megszervezni a referendumot, s nem haboznak majd hamis adatokat közölni az egyes szavazóhelyiségekből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!